Care este timpul corect pe care ar trebui să-l petreci sub duș. Cei care petrec mai mult de 15 minute se expun la mai multe riscuri

Un duș zilnic sau de câteva ori pe săptămână sunt o parte importantă a rutinei de igienă personală. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că mulți dintre noi facem greșeala de a petrece prea mult timp sub jetul de apă, ceea ce poate avea efecte nedorite asupra pielii.
Filip Stan
06 oct. 2024, 19:00
Care este timpul corect pe care ar trebui să-l petreci sub duș. Cei care petrec mai mult de 15 minute se expun la mai multe riscuri

Conform experților, un duș excesiv de lung, mai ales la temperaturi ridicate, poate duce la uscarea și iritarea pielii. Deși un duș fierbinte și lung poate părea relaxant, mai ales într-un anotimp mai răcoros, acesta îndepărtează uleiurile naturale ale pielii și ale părului, care au rolul de a menține hidratarea și sănătatea acestora.

Cât recomandă specialiștii să stai sub duș

Specialiștii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite recomandă ca durata optimă a unui duș să fie între 5 și 10 minute. În acest interval, pielea se poate curăța suficient de bine, iar riscul de deshidratare sau iritare este minim. De asemenea, temperaturile moderate ale apei sunt esențiale. Apa prea fierbinte poate deteriora stratul protector al pielii și poate deveni mult mai vulnerabilă.

Pentru cei care au obiceiul de a petrece mai mult de 15 minute la duș este important să conștientizeze riscurile la care își expun pielea și să încerce să reducă din timp. Un duș scurt nu numai că ajută la menținerea sănătății pielii, dar în același timp este benefic și pentru economisirea apei.

Citește și: Vlad Gherman s-a operat. Cum se simte actorul. „Sfatul meu e să mergeți la doctor pentru controale periodice”

Ce sfaturi oferă specialiștii astfel încât să nu-ți fie afectată pielea

Pentru a menține un echilibru corect, specialiștii oferă câteva sfaturi utile. Utilizarea unui temporizator pentru duș poate ajuta la gestionarea mai eficientă a timpului petrecut sub apă.

“Pielea noastră are nevoie de apă, la fel ca și corpul nostru, dar dacă facem duș în exces sau prea puțin, atunci poate avea consecințe”, a menționat medicul dermatolog Dr. Edidiong Kaminska, potrivit Healthline.com.

În ceea ce privește produsele pe carae le folosești în timpul dușului, dermatologii sugerează evitarea gelurilor de duș care conțin parfumuri puternice sau arome artificiale, deoarece acestea pot contribui la uscarea pielii. În schimb, sunt de preferat săpunurile vegane, hipoalergenice, special create pentru pielea sensibilă.

Un alt aspect important este modul în care ne uscăm pielea după duș. Frecarea agresivă cu prosopul poate irita și mai mult pielea, așa că experții recomandă uscarea prin tamponare. Ceea ce ajută și mai mult este aplicarea unei loțiuni hidratante imediat după duș care este esențială pentru a reface bariera de hidratare a pielii.

Citește și: Băutura simplă care te scapă de kilogramele nedorite. E făcută din trei ingrediente care se regăsesc în orice bucătărie

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Județul din România, influențat de diverse culturi și civilizații, cu multe obiective turistice și peisaje naturale frumoase. Are un palat în stil secesionist și o cetate superbă
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Dovada că NATO se pregăteşte de război cu Rusia! Ce se construieşte în estul Europei pentru lupta finală
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Derapajul halucinant al unui medic din Râmnicu Vâlcea, la adresa pacienților: „O grămadă de țărani cocliți și analfabeți”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ploieștiul cere instituirea stării de alertă din cauza crizei gunoiului
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!