Care este varianta corectă, cofraj sau cofrag? Anumite cuvinte din vocabularul limbii române ne pun în dificultate, existând dubii privind forma lor corectă.
Variantele greșite sunt utilizate de un număr tot mai mare de români, însă niciodată nu este târziu pentru a învăța forma corectă a cuvintelor chiar şi pentru un vorbitor nativ.
Citește și: Veşti bune înainte de Paşte. Produsul nelipsit de pe masa românilor la această sărbătoare s-a ieftinit
Singura variantă corectă menționată de dexonline.ro pentru „tipar (de lemn sau de metal)” este termenul de cofraj.
Varianta „cofrag” este o formă greşită cel mai probabil prin hipercorectitudine sau prin analogie cu alte substantive cu terminaţie -ag.
Din punct de vedere etimologic, cuvântul „cofraj” provine din francezul coffrage cu primele atestări în secolul al XX-lea.
Nu este exclusă ipoteza unei readaptări, în limbajul tehnic, direct după forma scrisă a cuvântului francez coffrage, noua variantă intrând astfel în concurenţă cu adaptarea oficială, conformă pronunţiei.
Mare i-a fost mirarea bărbatului atunci când a ajuns acasă și a descoperit că termenul de expirare al ouălor este pe 12 februarie 2023.
Pentru a nu pica în plasa comercianților trebuie să aveți mare grijă atunci când cumpărați ouă pentru că riscați să vă puneți în pericol sănătatea dumneavoastră, dar și a familiei.
Atunci când mergeți în magazine să cumpărați ouă verificați înainte de toate termenul de valabilitate inscripționat pe ambalaj pentru că există posibilitatea ca unele dintre produse să treacă de termenul de valabilitate și să fie repuse la raft, cu termen prelungit, exact cum a pățit și vasluianul nostru.
Se pare că ouăle cumpărate de vasluian provin din județul Dâmbovița, iar produsul ar avea un termen fals de valabilitate. (Citește AICI mai multe detalii)