S-a scumpit și apa potabilă! La 1 ianuarie 2025 au intrat în vigoare noile tarife aprobate pentru serviciile de distribuţie a apei potabile şi pentru serviciile de canalizare-epurare, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC).
În topul celor mai mari tarife la apă potabilă din România, lider este Compania de Apă Buzău, operatorul regional al serviciilor de apă şi de canalizare din judeţ, care cere 10,06 lei/mc fără TVA, notează Agerpres.
Este al doilea an consecutiv în care, la nivelul lunii ianuarie, Compania de Apă Buzău are cel mai mare tarif la apă potabilă din România. În ianuarie 2024, Compania de Apă Buzău cerea 9,30 lei/mc fără TVA.
Potrivit sursei citate, pentru intervalul 2020 – 2025, Compania de Apă Buzău a gândit o strategie tarifară generată de o cofinanţare pentru unele investiţii realizate din fonduri europene. Iar cofinanțarea se reflectă în preț, acesta fiind afectat și de inflație.
”Este o politică tarifară începută în anul 2021 şi anul acesta este ultimul în care se aplică procentul de creştere. Din cauza inflaţiei mari, a crescut mult preţul. Inflaţia s-a reflectat în preţ aproximativ 70 la sută, 30 la sută este creşterea reală care înseamnă câţiva bani. Este ultimul an când se aplică politica tarifară”, explică economistul Companiei de Apă Buzău, Dragomir Văsii.
Cel mai mic tarif la apă potabilă din România, 3,52 lei/mc, este practicat de Aquatorontal SRL din Timiş.
”Diferenţa este dată de sistemele puse în funcţiune, unele spre exemplu pompează o singură dată şi apa ajunge la robinet, în alte situaţii, cum suntem noi, o pompăm de cinci ori. O scoatem din foraje în staţie, din staţie la hidrofor, din hidrofor la blocuri samd. Cheltuielile din spate, acestea ridică preţul. La anul nu ar mai trebui să fie nicio creştere, cât priveşte o scădere, să vedem inflaţia”, a mai spus economistul Companiei de Apă Buzău.