Cine sunt pensionarii care se bucură de majorarea pensiei cu 50%. Veștile sunt extraordinare pentru una din cele mai defavorizate categorii de pensionari de către noua lege. Li se face dreptate după ce au muncit ani de zile în condiții grele. Acum deja pot spera la o majorare a veniturilor cu 50%.
Care pensionari primesc o creștere a pensieide 50% chiar înainte de recalculare? Instanța a decis și a făcut dreptate unei categorii de pensionari care, la recalculare, nu ar fi primit bani, deoarece nu au mulți ani muncți. În schimb, ei au muncit în condiții foarte grele.
Cine sunt pensionarii care se bucură de majorarea pensiei cu 50%. Vorbim despre pensionarii careu au muncit în condiții grele. Potrivit noii legi a pensiilor se oferă puncte bonus sau de stabilitate doar pentru românii ieșiți la pensie cu mulți ani munciți, cel puțin 25 de ani. „Nu se dau puncte de stabilitate în plus pentru pensionarii care au muncit la grupe de muncă. Puncte de stabilitate se dau doar pentru anii efectiv munciți, indiferent de grupă”, a confirmat Simona Bucura Oprescu.
Cei care au muncit în condiții speciale nu au mulți ani munciți, însă acum instanța le-a făcut dreptate. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că asimilarea perioadei în care salariații au desfășurat activități încadrate în grupa II de muncă produce efecte sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%.
E bine de știut că acest lucru e valabil doar în perioada de dinainte de 2001.
„În interpretarea dispoziţiilor art. 30 alin. (4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificările şi completările ulterioare, asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (l) lit. i) din aceeaşi lege, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, iar nu doar cu privire la determinarea stagiului de cotizare, potrivit art. 56 alin. (1) lit. d)”, a decis ÎCCJ.
Este reprezentată de două elemente: un VPR care reprezinta o valoare a punctului de referință și un număr total de puncte.
Pensie = VPR x Număr total de puncte.
VPR (valoarea punctului de referință) = valoarea punctului de pensie împărțit la 25
Număr total de puncte.= puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive
Noutatea în cadrul formulei o reprezintă numărul de puncte stabilitate acordate pentru anii contributivi (peste 25 de ani).
Calculul pensiei va avea în vedere atât venitul pentru care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul Romaniei.
La calculul numărului total de puncte se va adăuga și un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributive de 25 de ani, si anume:
Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie. Aceste puncte se vor stimulente pentru prelungirea vieții profesionale.
Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR. Valoarea VPR va fi cea care se va majora pe viitor, nu parametrii de calcul ai VPR.