Care români vor fi chemaţi primii în armată în caz de mobilizare generală. Vor lupta în prima linie în caz de război

În contextul schimbărilor geopolitice recente, mobilizarea militară în România devine o temă centrală, cu implicații semnificative asupra capacității de apărare a țării. Este bine de ştiut cine va fi chemaîn armată și care sunt șansele individuale de a fi implicați într-un conflict, în cazul unei amenințări din partea Rusiei.
Filip Stan
14 apr. 2024, 12:48
Care români vor fi chemaţi primii în armată în caz de mobilizare generală. Vor lupta în prima linie în caz de război
Care români vor fi chemaţi în armată în caz de mobilizare generală. Vor lupta în prima linie în caz de război

Care români vor fi chemaţi în armată în caz de mobilizare generală. Din informațiile publice, armata română numără în prezent în jur de 70-80.000 de militari. Pe lângă trupele active, România trebuie să dispună concomitent de o rezervă militară care să poată fi mobilizată rapid în caz de stare de asediu ori de război. Rezerva operațională numără în prezent în jur de 55.000 de persoane (din informații și declarații publice, întrucât MApN nu a publicat până acum date precise în acest sens), transmite Digi24.

Cu o rezervă militară îmbătrânită și un echilibru fragil între numărul de ofițeri și cel de soldați, România se confruntă cu provocări majore în refacerea și menținerea unei rezerve militare adecvate. Este esențial ca autoritățile să adopte legi și să aloce resurse suficiente pentru instruirea și pregătirea noilor recruți, precum și pentru modernizarea infrastructurii militare.

„Soldații gradați în rezervă se mențin în evidență până la 55 de ani – e vorba aici despre cei care au satisfăcut stagiul militar până în 2007. De asemenea, soldații gradați profesioniști rămân (în evidență) până la 55 de ani. Cadrele militare (ofițerii) în activitate și cele în rezervă pot rămâne în evidență până la 63 de ani”, a declarat generalul în rezervă al armatei române, Virgil Bălăceanu, în prezent președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR).

Citeşte şi: Armata obligatorie în România: în ce condiţii va fi reintrodus serviciul militar

Conform legii 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, „la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar”.

Practic, în cazul unei mobilizări generale, persoanele cu aptitudini fizice și experiență militară sunt prioritare pentru serviciul în prima linie a conflictului. Aceasta include rezerviștii operaționali, care sunt primii chemați în acțiune. Cu toate acestea, rezerva actuală a României este compusă în principal din persoane în vârstă, cu puține excepții de rezerviști bine pregătiți.

„Rezerva noastră nu e doar îmbătrânită, dar sunt mai puțini soldați și mai mulți ofițeri și subofițeri în rezervă. Avem prea puțini luptători. Avem ofițeri mai mulți, că s-au tot adunat, au ieșit la pensie. Nouă ne trebuie să aducem mai mulți soldați și gradați pe care să-i pregătim și să-i folosim ca luptători în caz de nevoie. Când discutăm despre cei 50.000 de rezerviști, de fapt ei sunt foarte mulți cu grade mari, care nu-s buni de soldați și luptători”, a explicat analistul militar Claudiu Degeratu.

Citeşte şi: EXCLUSIV| Traian Băsescu aruncă bomba: ”Armata română nu rezistă în fața unui atac al rușilor pentru 30 de zile”

Pentru a asigura o rezervă militară eficientă, este crucial să se atragă și să se pregătească noi recruți, cu un accent deosebit pe grupa de vârstă 20-35 de ani, considerată cea mai aptă pentru serviciul militar activ. Cu toate acestea, există și alte categorii de rezerviști, precum cei între 35-55 de ani, care pot fi mobilizați în funcție de nevoile specifice ale armatei.

„Dacă ne uităm la numărul de locuri alocat pe an pentru rezerviști, armata oferă cel mult 2-3.000 de locuri, care nici alea nu sunt ocupate. În ritmul  ăsta vă dați seama că nu se poate completa niciodată rezerva aia operațională, nu se poate completa o rezervă cu 2.000 de locuri pe an. Dacă vorbim despre miniumu 20.000 de soldați, asta înseamnă ani de zi, nu mai e fezabil în condițiile actuale de securitate din Europa”, a mai spus Claudiu Degeratu.

Deși legea oferă anumite criterii pentru scutirea de serviciu militar, cum ar fi starea de sănătate sau responsabilitățile familiale, este important să se evalueze cu atenție aceste excepții și să se asigure că rezerva militară este echilibrată și reprezintă o forță capabilă în caz de necesitate.

Pe scurt, în cazul unei mobilizări generale, vor ajunge în armată următoarele categorii:

  • Grupa de vârstă 20-35 de ani. Cetățenii cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani sunt automat în colimatorul Ministerului Apărării Naționale (MApN) în cazul declanșării mobilizării. Această grupă de vârstă este considerată cea mai aptă fizic pentru serviciul militar activ.
  • Rezerviștii cu pregătire militară. Cetățenii care au urmat pregătire militară și fac parte din rezerva operațională pot fi chemați să intre în acțiune în prima linie în caz de mobilizare generală.

Perspectivele de luptă în prima linie:

Rezerva operațională: Aceștia sunt primii chemați în caz de mobilizare generală și sunt pregătiți să intre în luptă pentru a completa pierderile unităților angajate în prima linie. Cu toate acestea, rezerva operațională este în prezent îmbătrânită, compusă în principal din militari trecuți în rezervă sau persoane care au făcut armata până în 2007.

Persoanele cu pregătire militară: Cei care au trecut prin programe de instruire militară și fac parte din rezerva operațională au șanse mai mari să fie desfășurați în prima linie într-o situație de mobilizare.

În concluzie, mobilizarea militară în România implică o serie de provocări și dileme, de la recrutarea și pregătirea noilor recruți până la asigurarea unei rezerve operaționale eficiente. Cu toate acestea, adoptarea unor măsuri proactive și alocarea adecvată a resurselor ar putea contribui la consolidarea capacității de apărare a țării în fața oricărei amenințări potențiale.

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Produsul Lidl pe care retailerul îl aduce la raft de sâmbătă, 23 noiembrie 2024. E la promoție și adorat de români. Costă doar 1.49 lei și mulți îl caută în perioada sărbătorilor
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Konfliktul dintre Rusia și Ucraina escaladează pe măsură ce Putin își intensifică retorica
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili