Care români vor primi salarii majorate între 400 de lei şi 1.500 de lei de la 1 ianuarie 2024. Potrivit lui Marcel Boloș, pentru ajustarea bugetului au fost alocate 15 miliarde de lei, cu o indexare de 13,8%. Acesta a subliniat că această măsură va beneficia direct peste 4,6 milioane de pensionari, asigurându-le o majorare de 13,8% începând cu 1 ianuarie și o ajustare suplimentară la 1 septembrie. Acest demers va duce la creșterea pensiei medii de la 1.969 de lei la 2.857 de lei pe persoană.
„Acesta este mesajul pentru cei 4.6 milioane de pensionari, că astăzi ne prezentăm cu un buget care cuprinde atât majorarea de 13,8% cu data de 1 ianuarie, cât şi ajustarea cu data de 1 septembrie. Deci practic sunt sume cuprinse în buget, iar oamenii să stea liniștiți că au această certitudine a încasării banilor, în urma căreia de la o pensie medie de 1.969 de lei ajungem după ce se face indexarea şi ajustarea la 2.857 de lei pe persoană. Anul 2024 va fi o premieră fără impozite şi taxe noi pentru mediul de afacere”, a spus Marcel Boloş.
Citeşte şi: Salarii mărite pentru aceşti bugetari cu peste 2.000 de lei de la 1 ianuarie 2024. VEZI DOCUMENTUL
Simona Bucura Oprescu a evidențiat că bugetul pe 2024 are o creștere economică de 13,3%, ajungând la peste 75 de miliarde de lei față de 66 de miliarde. Aceasta a asigurat cetățenii că în 2024 vor primi drepturile prevăzute în buget, inclusiv pensiile și celelalte creșteri planificate.
„În 2024 românii îşi vor primi drepturile pe care au de la Ministrul Muncii. Sunt bani de pensii şi pentru toate celelalte creşteri prevăzute în buget. Pensiile de serviciu plătite prin Casa Naţională de Pensii Publice pentru cele şase categorii reprezintă 0,01% din PIB, adică 1,78 miliarde de lei”, a dat asigurări Simona Bucura Oprescu.
Un aspect important menționat în articol se referă la majorările salariale pentru o categorie de români. Executivul anunță că salariile acestora vor crește între 400 și 1.500 de lei începând cu 1 ianuarie 2024. Printre cei vizați se numără primari, viceprimari, președinți de consilii județene, consilieri locali și consilieri județeni. Opoziția a ridicat însă întrebări cu privire la realitatea alocărilor financiare și susține că acestea nu sunt realiste, mai ales în contextul majorării salariilor primarilor în an electoral cu 5%.
De asemenea, deputatul liberal Florin Roman a argumentat că majorarea salariilor primarilor este necesară, având în vedere că această categorie nu a beneficiat de indexări conforme cu legea în ultimii ani, iar unele primării se confruntă cu riscul pierderii angajaților către zonele bugetare unde salariile au fost majorate.
Pe de altă parte, Ministerul Muncii pierde 2,6 miliarde de lei, Ministerul Energiei, 5,9 miliarde de lei, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, 4,6 miliarde de lei.