Care sunt alimentele care ne îngraşă cu adevărat

Caloriile au jucat întotdeauna rolul de inamic pentru persoanele care şi-au dorit să aibă o siluetă de invidiat, iar menţinerea unei evidenţe a consumului acestora s-a dovedit a fi o adevărată provocare. Deşi foarte multe produse alimentare au pe etichete trecut aportul de calorii, se pare că anumite grăsimi din mâncăruri au efect diferit faţă de ceea ce cercetătorii se aşteptau.
Romania TV
11 sept. 2012, 12:07
Care sunt alimentele care ne îngraşă cu adevărat

Un studiu recent desfăşurat la Universitatea din California a scos în evidenţă o serie de discrepanţe în ceea ce priveşte consumul de calorii. Se pare că deşi ne putem calcula aportul de calorii zilnice pe care le consumăm, o parte din acestea se comportă diferit atunci când sunt ingerate.

Textura mâncărurilor pare să aibă un aport mult mai mare în ceea ce priveşte luarea în greutate, comparativ cu consumul banalelor calorii. Deşi este cunoscut faptul că nu trebuie să consumăm mai mult de 2.000 de calorii pe zi, cercetătorii au descoperit că, în funcţie de provenienţa alimentelor, caloriile se pot manifesta diferit asupra corpului uman.

„Textura şi consistenţa unui produs alimentar influenţează practic câtă energie are nevoie corpul pentru a-l digera. Mâncarea uşoară şi cea semi-preparată necesită un efort minim pentru a putea fi digerată, aşa că vom folosi mai puţine calorii pentru acest proces. De cealaltă parte, alimentele consistente au nevoie de o mai bună masticaţie, aşa că va fi mai dificil pentru a fi digerate. Asta înseamnâ că vom folosi mai multe calorii pentru a le putea procesa”, explică Rick Miller, dietetician şi purtător de cuvânt al Asociaţiei Dietetice din Marea Britanie. 

Mâncarea cât mai crudă forţează organismul să depună un efort în plus pentru a o digera, iar din acest motiv alimentele cât mai crude sunt indicate spre consum deoarece consumă mai multe calorii în procesul de digestie. Este dovedit faptul că mâncarea gătită foarte bine uşurează sarcina stomacului de a o digera, prin urmare corpul se va alege cu  mai multe calorii.

Experţii în alimentaţie sugerează o teorie conform căreia strămoşii noştri, care erau nevoiţi să vâneze pentru a putea mânca, ar fi inventat gătitul parţial. În acest fel ei şi-ar fi dat seama că mâncând gătit puteau alimenta corpul cu calorii mult mai repede. Rachel Carmody, cercetător de la Universitatea Harvard a demonstrat că prin gătire cartofii dulci oferă mai multe calorii consumatorului deoarece aceştia pot fi digeraţi mai repede de organism.

„Există foarte multe variabile atunci când vine vorba de calcularea exactă a caloriilor care intră în corp. Mâncărurile variază în aportul de calorii în funcţie de felul în care sunt gătite. Poate deveni foarte greu pentru oricine să îşi calculeze caloriile pentru o masă variată datorită diverselor tipuri de alimente gătite„, spune Bridget Benelam, cercetător din cadrul Fundaţiei de Nutriţie din Marea Britanie.

Cercetătorii au mai descoperit faptul că şi calitatea produselor pe care le consumăm contează foarte mult, pe de altă parte destul de multe persoane considerând că doar cantitatea poate conta în consum.

Zoe Harcombe, autorul cărţii „The Obesity Epidemic”/”Epidemia obezităţii”, explică faptul că foarte multe persoane fac confuzie între cantitatea şi calitatea produselor pe care le mănâncă. Astfel, produsele fast-food sau cele preparate la cuptorul cu microunde sunt cele mai nocive pentru organism, susţine Harcombe, iar aceste tipuri de mâncăruri sunt din ce în ce mai preferate printre consumatorii din toată lumea.

Totodată, cercetătorii din domeniul nutriţionist sugerează că veridicitatea informaţiilor regăsite pe etichetele alimentelor lasă de dorit. Formula de calculare a caloriilor pentru alimentele existente în acest moment pe piaţă este extrem de învechită, fiind concepută cu 100 de ani în urmă de către un chimist, Willbur Olin Atwater. Probabil că ar fi cea mai mare greşeală pentru un consumator să creadă că aportul de calorii este asemănător pentru un aliment sau altul chiar dacă acestea au scris pe etichete valori asemănătoare. 

Secretul în păstrarea unei siluete bune şi evitarea unui număr mare de calorii care să ajungă în organism este reducerea acestora cu cel puţin 300 de unităţi în fiecare zi, sugerează Michael Rosenbaum, profesor la Universitatea Columbia din New York.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Se schimbă polițele RCA. Banii vor fi retrași automat din cont. Anunțul făcut de ASF
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Adio, grătare! Minivacanța de 1 Mai e compromisă. Weekendul aduce ploi abundente în toată țara
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Horoscop chinezesc săptămâna 28 aprilie – 4 mai 2025: Semnul zodiacal care pleacă în vacanță fără să țină cont de bugetul alocat
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Minivacanța de 1 Mai: Amenzi uriașe pentru grătare, muzică și campare ilegală
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre