În România, cei mai importanți 18 angajatori din industria bancară, unde activau 46.535 de bancheri la sfârșitul anului 2022, au alocat un buget total de 6,5 miliarde de lei pentru remunerațiile angajaților în acel an. Acest lucru a condus la un salariu mediu brut de aproximativ 11.640 de lei pe lună.
Aceste 18 bănci, inclusiv Banca Transilvania, BCR, BRD Groupe Société Générale, Raiffeisen Bank, ING Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, Exim Banca Românească, Alpha Bank, OTP Bank, Garanti BBVA, Libra Internet Bank, First Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Vista Bank, Patria Bank, ProCredit Bank și Credit Europe Bank, reprezintă aproximativ 90% din totalul angajaților din sistemul bancar românesc, conform datelor Băncii Naționale a României care indica un număr total de 51.857 de persoane la finalul anului 2022.
Publicația BankingNews a investigat rapoartele financiare din 2022 ale acestor instituții financiare, cu scopul de a identifica cheltuielile alocate salariilor și numărul total de angajați. Aceste date au permis calcularea salariului mediu brut lunar plătit de fiecare bancă în 2022, precum și cuantumul total al taxelor și impozitelor virate către bugetul de stat. Prin intermediul acestor analize, BankingNews a estimat cât au primit efectiv în mână cei 46.535 de bancheri pe durata anului 2022.
Conform cifrelor, angajații celor 18 bănci studiate au primit lunar, în total, aproximativ 315 milioane de lei, rezultând un venit anual net de aproape 3,8 miliarde de lei. În schimbul acestor remunerații, băncile au virat în contul statului, sub formă de taxe și impozite, peste 2,7 miliarde de lei în cursul anului 2022.
Banca Transilvania, cea mai mare instituție bancară din România în funcție de nivelul activelor, s-a dovedit a fi și cel mai mare angajator din industria bancară, având 9.199 de salariați. Aceasta se distanțează semnificativ de ocupantele locurilor 2 și 3 în clasament, respectiv BRD Groupe Société Générale (5.833 de persoane) și CEC Bank (5.310 de persoane).
Doar BCR a reușit să depășească borna de 5.000 de angajați, în timp ce Raiffeisen Bank se apropie de acest prag cu cei 4.929 de salariați la finalul anului 2022.
În ceea ce privește bugetul pentru cheltuielile salariale în 2022, Banca Transilvania ocupă prima poziție, alocând aproximativ 1,4 miliarde de lei, aproape dublu față de BCR, care se clasează pe locul al doilea cu 787 milioane de lei alocate remunerațiilor personalului. BRD se situează pe ultima poziție a podiumului, cu puțin peste 742 milioane de lei pentru cheltuielile salariale.
O concluzie importantă dedusă din analiza graficului privind topul băncilor în funcție de salariul mediu brut plătit indică faptul că băncile mai mici din România au reușit să concureze cu succes instituțiile bancare consacrate, oferind pachete salariale extrem de atractive pe piața muncii din sistemul bancar. De exemplu, remunerațiile medii brute acordate angajaților de First Bank, Libra Internet Bank, Garanti BBVA sau Intesa Sanpalo Bank sunt comparabile cu cele primite de angajații de la Banca Transilvania sau UniCredit Bank.