Sarea de Himalaya se numără printre cele mai pure săruri și ar avea o istorie de aproximativ 250 de milioane de ani, de pe vremea când oceanele ar fi acoperit cea mai mare parte a Terrei, pe fondul mișcărilor tectonice puternice, care au creat masivele din Himalaya. În mișcarea lor, acestea au determinat creșterea sării.
Sarea este recunoscută pentru calitatea excepțională în bucătărie, la preparatele gospodinelor, însă puțini cunosc beneficiile naturale asupra organismului. Potrivit specialiștilor în nutriție, produsul de culoare roz este bogat în fier, calciu, potasiu, dar și-n elemente minerale, care permit o bună regenerare a sângelui.
Acest tip de sare este mai puțin rafinat, boabele sunt mai mari. Astfel consumi mai puțin sodiu per porție decât în mod obișnuit. Sarea de masă este mai puternic prelucrată decât cea de Himalaya. Mineralele din ea sunt sub formă coloidală, asta însemnând că sunt atât de mici încât celulele organismului le absorb cu ușurință.
Produsul folosit de bucătarii și gospodinele iscusite ajută la detoxifiere. Este un produs bogat în oligoelemente, în special în fier, calciu și potasiu și permite o bună regenerare a sângelui.
Sarea restabilește echilibrul acido-bazic (PH-ul sangvin) și acționează asupra disconfortului cauzat de refluxul gastric cronic. Este un puternic detoxifiant, dizolvă sau demontează toxinele și substanțele nocive din corp. De asemenea, ajută la eliminarea metalelor grele, precum mercur și plumb. În plus, utilizarea apei sărate cu sare de Himalaya este foarte eficientă pentru tratarea osteoartritei, artritei, reumatismului deformant și calculi biliari. Sarea de Himalaya stimulează și reglează tranzitul intestinal, cu efect foarte rapid.