Care sunt cei mai sănătoși crenvurști din supermarketurile din România. Potrivit unui studiu realizat în urmă cu câțiva ani de Asociația ProConsumatori, există câteva tipuri de crenvurști care conțin cantitatea ideală de carne. Dragoș Pătraru a amintit de acest studiu și a analizat și el etichetele câtorva produse de pe piață.
„Cei de la APC au luat în 2016, e ceva timp de atunci, 43 de tipuri de produse de tip crenvurșt și au analizat etichetele. Vă punctez doar câteva dintre concluziile lor. Conținutul de sare la suta de grame de produs din produsele analizate variază într 1,1 grame și 3 grame. Cantitatea de proteină per suta de grame variază între 9,7 și 15,59 de grame, doar 19% dintre produsele analizate având o cantitate mai mare de 14 grame de proteină la suta de grame, ceea ce arată atât cantitatea redusă de carne din crenvurști, cât și calitatea slabă a acesteia.”, a spus Dragoș Pătraru la Starea Sănătății,
Cunoscutul jurnalist a analizat și el lista de ingrediente a celor mai cunoscute branduri de crenvurști din supermarketuri. Acesta a descoperit că majoritatea au o valoare proteică foarte mică, din cauza cărnii de calitate foarte proastă.
”Ingrediente, carne de porc din UE, 78%. Avem 23 de grame de grăsimi, 13 grame de proteine. 13, grame de proteine, în condițiile în care avem 78% carne și avem și proteină vegetală adăugată. Aici avem una dintre cele mai mari păcăleli. Vom discuta”, a spus jurnalistul.
ANPC avertizează că majoritatea crenvurștilor de piață conțin colorant carmin.
„La unele sortimente de crenvurști, condimentele sunt înscrise în mod generic și nu este menționat tipul condimentului. Având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista substanțelor alergene, este important să fie cunoscută denumirea respectivului condiment.”, este menționat în comunicatul ANPC.
Top 10 mărci de crenvurști care nu ne pun sănătatea în pericol
Pikok/Polonia cu 93% carne din pulpă de porc și fără aditivi;
Golfera/Italia cu 88% carne de pui și 2 aditivi;
AIA/Italia cu 88% carne de curcan și pui, dar cu 5 aditivi;
Dulano/Germania cu 87% carne de porc și 2 aditivi;
Aldis/România cu 87% carne (60% piept de pui și 27% carne lucru pui) cu 3 aditivi;
Martinel/Reinert/România cu 85% carne de porc și 3 aditivi;
Pikok/Polonia cu 85% carne (72% piept de pui si 13% carne din pulpă de pui) și 9 aditivi;
Perfect Poultry/Slovenia cu 82% carne de pui și 5 aditivi;
Agil/România cu 80% piept de pui și fără aditivi;
Zimbo/Ungaria cu 80% carne (60% carne de porc si 20% carne de vită) și 5 aditivi.
ANPC recomandă românilor să aleagă doar produse cu un conținut mare de carne, să evite crenvurștii cu aditivi în exces și cu ingrediente generice precum „carne de pui separată mecanic”.
De asemeneam suntem sfătuiți să alegem întotdeauna produse fabricate după rețete tradiționale, care nu conțin coloranți artificiali sau ingrediente de calitate scăzută.