Marea Britanie va pierde cei mai mulți milionari dintre toate țările monitorizate de UBS și va înregistra o scădere cu 17%, de la peste 3 milioane de milionari anul trecut, până la 2,5 milioane, în 2028.
Olanda va avea și ea o scădere de 4%, de la 1,23 de milioane de milionari, la 1,17 milioane.
Trendul mondial este unul predominant crescător – numărul de milionari va crește în 52 din cele 56 de țări analizate de UBS.
O perioadă de „tulburări structurale” va îndepărta „averea globală nomadă” afară din Marea Britanie, potrivit lui Paul Donovan, economist șef care lucrează pentru UBS.
De mulți ani de zile, oamenii bogați foarte mobili au fost atrași de piețele din Marea Britanie și Olanda. Acum, lucrurile se schimbă.
Situația este afectată parțial și de impactul sancțiunilor împotriva Rusiei – în special, în rândul rușilor bogați care foloseau de mult timp Londra pentru a-și ține averile – precum și atracția tot mai mare pentru țările cu taxe foarte mici, precum Emiratele Arabe Unite și Singapore, scrie Financial Times.
Mulți antreprenori milionari își doresc acum să fie mai aproape de afacerile lor din cauza creșterii „naționalismului economic” și a schimbărilor din lanțurile de aprovizionare.
Din cauza numărului mare de milionari „nomazi” din Marea Britanie, a treia țară ca număr de milionari în dolari după SUA și China, țara este afectată în mod disproporționat de exodul milionarilor.
În Taiwan, numărul de milionari va crește cu aproape 50% în următorii cinci ani – de la 789.000, în 2023, până la 1,15 milioane, în 2028 – datorită creșterii economice alimentate de industria microcipurilor și a influxului de străini bogați.
În total, o avere estimată la 83,5 trilioane de dolari va fi transferată peste hotare la nivel global în următorii 20-25 de ani.
Firma de consultanță Henley & Partners estimează că Marea Britanie va pierde 9.500 de milionari în 2024, o cifră de peste două ori mai mare față de numărul de milionari care au părăsit țara în 2023: 4.200.
În perioada 2017-2023, Marea Britanie a pierdut 16.500 de milionari, Brexit jucând un rol crucial în stabilirea acestui trend.