Care sunt cele mai potrivite credite pentru perioada actuală. Analiștii descriu evoluția dobânzilor și avertizează: ”Doar așa te poți proteja de risc”

Contextul economic actual îi obligă pe români să fie mult mai atenți atunci când apelează la credite, astfel încât dobânzile fluctuante și cursul valutar în continuă schimbare să nu îi aducă în situația de a nu putea achita ratele.
Mircea Filipescu
17 feb. 2024, 15:09
Care sunt cele mai potrivite credite pentru perioada actuală. Analiștii descriu evoluția dobânzilor și avertizează: ”Doar așa te poți proteja de risc”

Un factor important atunci când se pune problema accesării unui credit este moneda în care va fi luat acesta, în condițiile în care analiști arată că diferența dintre dobânzile în lei și cele în euro a ajuns la 0,49%.

Valentin Anghel, fondator și CEO al unei agenții de brokeraj bancar, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com diferențele dintre creditele în lei și cele în euro și a vorbit despre dobânzile la momentul actual.

Românilor care plănuiesc să-și achiziționeze propriile locuințe în 2024 cu ajutorul unui împrumut, brokerii de credite le recomandă să-și îndrepte interesul către creditele ipotecare cu dobânzi fixe, acestea fiind mai sigure și mai ieftine decât oponentele sale variabile. În plus, ar trebui să aleagă credite în euro doar dacă dețin un avans mai mare și dacă salariul lor este în euro.

Experții în creditare recomandă credite în lei cu dobândă fixă, dacă salariul lor este în lei.

IRCC nu a scăzut nici începând cu 1 ianuarie 2024, însă o parte din instituțiile financiare din România și-au reactualizat ofertele de finanțare și au lansat pe piață noi opțiuni de creditare pe dobânzi fixe, mult mai avantajoase decât cele pe dobânzi variabile. Mai concret, anumite bănci au scăzut din nou dobânzile la creditele ipotecare.

Citește și: Vouchere de peste 120.000 de lei pentru românii care stau la casă. Cum să iei GRATIS cele mai mari tichete valorice de la stat în 2024

Însă, o întrebare importantă pe care mulți dintre noi ne-o adresăm atunci când suntem în căutarea creditul ipotecar ideal este: care este cea mai bună monedă pe care o putem alege în privința creditului ipotecar?

„Indiferent cât de valoros este leul și cât de puternic este euro, în general, cea mai bună monedă pentru un credit ipotecar este moneda în care îți încasezi veniturile, deoarece doar astfel te poți proteja de riscul schimbului valutar. Un om care are salariu în euro poate opta fără probleme pentru creditul ipotecar în euro sau lei. Însă cel care își încasează salariul în lei este indicat să obțină un credit ipotecar tot în lei, astfel încât să nu sufere dificultăți în achitarea ratelor din cauza schimbului valutar fluctuant”, a declarat pentru Ziare.com Valentin Anghel, CEO al unei agenții de brokeraj bancar.

O altă diferență majoră între creditele în lei și cele în euro este reprezentată de avans.

„Trebuie să ținem cont și de faptul că pentru un credit ipotecar în euro, gradul de îndatorare este mai mic, iar avansul este mai mare decât la creditul ipotecar în lei. Creditul ideal se stabilește în funcție de profilul de creditare al clientului, corelat cu mai multe oferte bancare. Doar cu ajutorul unui broker de credite profesionist poate cineva să identifice și să obțină creditul ipotecar potrivit cu adevărat contextului său financiar”, a adăugat expertul.

Simulări pentru diverse tipuri de credit

Astfel, dobânda pentru creditul în lei va fi începând de la 5.59%, iar clientul va avea nevoie de asigurare de viață. La euro dobânda va fi 5,1%.

Condiții avans credit ipotecar în lei

– 15% din prețul de achiziție al primului imobil

– 25% din prețul de achiziție al celui de-al doilea imobil pe care îl vei avea în proprietate, dar nu mai mult de;

Condiții avans credit ipotecar în euro

– 25% din valoarea de achiziție a primului imobil;

– 35% din valoarea de achiziție a celui de-al doilea imobil pe care îl vei avea în proprietate;

„Având în vedere datele de mai sus, creditul ipotecar în euro este mai potrivit pentru românii cu venituri în euro destul de mari și care dețin un avans de peste 25% din valoarea de achiziție a imobilului”, a transmis expertul.

Să luăm drept exemplu un credit ipotecar în euro de 100.000 euro, contractat pe o perioadă de rambursare de 30 de ani.

Credit ipotecar în LEI

Valoare credit în LEI: 500.000 lei

Dobândă credit LEI fixă pe 5 ani: de la 5.59%

Dobândă credit LEI din anul 6 al creditului: marja fixa a bancii de la 2.09% + IRCC

Asigurare de viață: DA

Rată credit ipotecar LEI în primii 5 ani: 2867 lei, la care se adaugă costul asigurării de viață.

Credit ipotecare în EURO

Dobândă credit EURO fixă pe 5 ani: de la 5.1%

Dobândă credit EURO din anul 6 al creditului: marja fixa de la 3.6% + Euribor 6M

Asigurare de viață: NU

Rată credit ipotecar EURO în primii 5 ani: 543 EURO, adică aproximativ 2703 lei.

La momentul scrierii acestui articol, având în vedere calculul matematic redat mai sus, exista o mică diferență între rate, creditul ipotecar în lei având o rată lunară ceva mai mare față de creditul ipotecar în euro.

“E important de menționat că, pentru creditul ipotecar este disponibilă și dobânda fixă pe 3 ani, care începe de la 5.75%, la care se adaugă și costul asigurării de viață. Însă, având în vedere gradul de îndatorare mai mare și avansul mai mic, creditul ipotecar în lei cu dobânda fixă pe 3 sau 5 ani este cea mai bună soluție de finanțare a anului 2024 pentru românii cu venituri medii și mari în lei”, spune Valentin Anghel, broker de credite.

Citește și: Câţi bani cash putem folosi pe zi. Legea banilor cash intră în vigoare pe 16 iunie 2024, ce trebuie să ştie toţi românii

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se va construi o fabrică de hidrogen. Va ajuta și rețeaua de transport public și sistemul de termoficare
Capital.ro
Călin Georgescu rămâne fără șanse. Verdict privind decizia CCR: Au primit ordin
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Marele risc de la bancomat. Pericol pentru posesorii de carduri
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Transport agabaritic record ajunge la termocentrala Mintia pentru retehnologizare
MediaFlux
Episcopia care organizează ”MISS CIMITIR”. Cine câștigă concursul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania