Atunci când organismul este expus la temperaturi neconfortabile, fie prea ridicate, fie prea scăzute, pot apărea stări de oboseală fizică și psihică, confuzie, modificări ale valorii tensiunii arteriale și dificultăți de concentrare. De aceea, temperatura aerului din dormitor joacă un rol crucial în calitatea somnului.
Conform medicului pneumolog Răzvan Lungu, atestat în somnologie, „oamenii trebuie să știe că nu sacrificăm somnul pentru a îndeplini alte sarcini, deoarece organismul are anumite limite biologice. Avem nevoie de un necesar minim de somn, iar dacă nu îl îndeplinim, atunci vom resimți oboseala și pot apărea anumite afecțiuni medicale”.
Necesarul de somn variază în funcție de vârstă:
Nou-născuți (0-3 luni): 14-17 ore/zi
Sugari (4-11 luni): 12-15 ore/zi
Copii mici (1-2 ani): 11-14 ore/zi
Preșcolari (3-5 ani): 9-11 ore/zi
Școlari (6-13 ani): 9-11 ore/zi
Adolescenți (14-17 ani): 8-10 ore/zi
Tineri (18-25 de ani): 7-9 ore/zi
Adulți (26-64 de ani): 7-9 ore/zi
Persoane în vârstă (65+): 7-8 ore/zi
Ora potrivită pentru somnul de noapte
Despre stabilirea unui program de somn, medicul somnolog Răzvan Lungu explică: „Adaptabilitatea la un program ține de fiecare persoană în parte și de modul cum își gestionează rutina zilnică. Este indicat să respectăm un program în ceea ce privește ora de somn, cu o oră de culcare și de trezire asemănătoare în fiecare zi, indiferent de ziua săptămânii. Ora de culcare ar fi bine să fie, aproximativ, până în ora 11 seara, iar ora de trezire poate varia în funcție de programul fiecăruia (de la 7 până la 9 dimineața)”.
Ceasul biologic al fiecărei persoane este influențat de doi factori:
Determinarea genetică, evaluată de medic printr-o serie de chestionare pentru a estima ritmul natural de somn.
Determinarea socială, care depinde de activitățile zilnice (ora de începere a școlii, serviciului etc.).
„Ceasul interior poate fi modificat, în rândul oamenilor, în funcție de program, deoarece organismul se poate adapta atunci când există o schimbare a ciclului de somn (în caz de schimbarea orei, schimbarea fusului orar etc.)”, a precizat medicul specialist, potrivit Digi 24.
Temperatura ideală pentru un somn odihnitor
Condițiile de mediu din dormitor influențează în mod direct calitatea somnului. Medicul Răzvan Lungu afirmă că „pentru un somn de calitate, odihnitor, se recomandă temperaturi mai scăzute în locuință, mai exact între 18 și 20 de grade Celsius. Însă, când vorbim de o setare optimă, temperatura confortabilă pentru somn este diferită de la o persoană la alta. Sunt persoane care pot dormi bine cu o setare a căldurii pe timpul nopții la 19 grade Celsius, dar și altele care preferă peste 23 de grade Celsius”.
De asemenea, specialistul atrage atenția că temperatura nu ar trebui să depășească 24 de grade Celsius pe timpul nopții și că este important ca încălzirea să fie distribuită uniform în locuință pentru a preveni schimbările bruște de temperatură.