Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit, recent, despre cele mai sigure investiții care pot fi făcute în România, în contextul în care economia globală este zdruncinată de amenințările lui Trump, dar și de randamentele investițiilor aflate în incertitudine.
„Chiar dacă Trump a anunțat suspendarea tarifelor pentru 90 de zile, cu excepția celor pentru China, piețele financiare nu arată deloc bine. Incertitudinea a devenit cuvântul de ordine, în condițiile în care Trump este imprevizibil”, scrie analistul economic Adrian Negrescu pe Facebook.
În aceste condiții, în ce investim? În titlurile de stat, în ETF-uri, ținem banii în depozite, în aur, în imobiliare? Până la urmă totul ține de apetitul de risc al fiecăruia și ce își dorește – câștiguri pe termen scurt, mediu sau pe termen lung.”, a scris acesta în mediul online.
Potrivit cunoscutului analist economic, cele mai sigure investiții par a fi titlurile de stat. Pe de altă parte, cei care își doresc un profit pe termen mediu sau lung, au la îndemână mai multe opțiuni.
„În România, cele mai sigure investiții în momentul de față par, la prima vedere, titlurile de stat – dobândă bună, zero taxe, zero riscuri. Asta pe termen scurt.
Pentru cine își dorește un câștig pe termen mediu și lung, dincolo de clasicele depozite bancare, există și alte opțiuni, mai profitabile în ciuda turbulențelor din prezent.
Fondurile mutuale, ETF-urile în general, acțiunile la bursă își pot aduce un câștig mult mai mare decât orice investiție în titluri de stat.
Randamentele pe termen mediu (5-9 ani) îți pot aduce, de exemplu, câștiguri de 2-3 ori mai mari decât cele din depozite, titluri de stat și alte investiții.
Chiar și cele din imobiliare, acolo unde ideea de a cumpăra un apartament pentru a-l închiria își pierde din randament pe măsură ce costurile întreținerii vor crește – deja s-a ajuns la 1000 de lei întreținerea la un apartament de 2-3 camere.
Puneți și chiria și veți vedea că numărul clienților se îngustează pe zi ce trece, iar randamentul afacerii scade. S-ar putea ca și ideea de cumpăr acum, crește valoare și vând să devină tot mai lipsită de fezabilitate – cu cât valoarea caselor crește, cu atât va fi mai greu să găsești clienți – nu se încadrează la credit, n-au destule economii etc.
Ce vedem dincolo de iureșul titlurilor de stat lansate de aspiratorul financiar guvernamental – faptul că românii au în depozite bancare 76 mld euro.
Avem 86.000 de oameni care au depozite mai mari de 100.000 euro – în total aproape 18 mld.euro. Dacă banca dă faliment, vor fi despăgubiți în limita echivalentului a 100.000 de euro.
Și, atenție, vorbim de un sfert din depozitele bancare ale românilor.
Într-o lume atât de impredictibilă, plină de turbulențe, unde îți ții banii? Ideea mixului investițional este cea mai bună? Voi ce credeți?”, a spus economistul Adrian Negrescu.