Care sunt EFECTELE consumului excesiv de antibiotice

Consumul excesiv de antibiotice poate să determine o întoarcere la "epoca pre-antibiotică", iar consecințele acestui fapt ar fi incalculabile, a declarat, joi, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.
Filip Stan
19 nov. 2015, 17:03
Care sunt EFECTELE consumului excesiv de antibiotice

În viitor, probabil o serie întreagă de patologii nu vor mai putea fi tratate cu antibiotice. Mă refer aici în special la persoanele care sunt transplantate, care au afecțiuni la care imunitatea scade, de exemplu, cei supuși unor tratamente de chimio sau radioterapie; pacienți oncologici, dar și cei infectați HIV sau persoane cu alte patologii care determină o imunodepresie. Toate aceste persoane pot face probabil în viitor infecții cu acești germeni, pe care noi îi considerăm de multe ori ca fiind germeni care produc infecții asociate îngrijirilor medicale și la care tratamentul nu va mai fi posibil. De fapt, ceea ce ne îngrijorează este reîntoarcerea la epoca pre-antibiotică, consecințele fiind incalculabile, mai ales în contextul în care putem să considerăm că acest lucru îl cuplăm și cu scăderea constantă a acoperirii vaccinale înregistrate în ultimii ani, ceea ce poate să ducă și la emergența altor patologii de natură infecțioasă„, a spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

El a mai precizat că, în ceea ce privește consumul de antibiotice, în anul 2013, România se află pe locul trei între statele Uniunii Europene, după Grecia și Franța. Totodată, există trei bacterii în cazul cărora rezistența la antibiotice crește rapid, iar România se află pe primele locuri la nivel european în ce privește incidența acestor microorganisme. Este vorba despre acinetobacter baumannii, în cazul căruia tulpinile rezistente la antibioticele de tip carbapeneme au depășit 80%, ceea ce clasează România pe locul patru la nivel european. În ceea ce privește pseudomonas aeruginosa, între anii 2012 — 2014, România a ocupat locul întâi la nivel european din punct de vedere al rezistenței la antibiotice. Referitor la stafilococul auriu meticilino-rezistent, România ocupă primul loc la nivel european, cu peste 58% dintre infecții produse de această variantă a stafilococului auriu.

Totodată, conf. Gabriel Popescu a subliniat că problema rezistenței bacteriene la antibiotice este considerată o amenințare globală la adresa sănătății populației.

Ridicăm un semnal de alarmă și în ceea ce privește calitatea utilizării antibioticelor, în sensul că se folosesc de multe ori preferențial antibiotice cu un spectru mai larg, care au un risc mai mare să selecteze germeni rezistenți și se folosesc mai puțin antibiotice care au un asemenea risc mai scăzut. De asemenea, se folosesc mai frecvent antibiotice legate cu un risc foarte mare de a determina o problemă cum este infecția cu Clostridium difficile, o consecință uneori foarte severă a utilizării antibioticelor„, a precizat el.

Acesta a mai afirmat că în ultimii patru ani numărul de cazuri de infecție cu Clostridium difficile a crescut în România și, în același timp, s-a înregistrat o creștere a numărului de antibiotice care sunt cel mai adesea legate de declanșarea infecției menționate. Consumul acestui tip de antibiotice în România este aproape de două ori mai mare decât media europeană.

Totodată, în anul 2014, în România, antibioticele cu spectru larg s-au folosit de aproape 12 ori mai frecvent decât antibioticele cu spectru îngust.

Șeful biroului Organizației Mondiale a Sănătății pentru România, Victor Olsavszky, a remarcat că la nivel mondial problema rezistenței la antibiotice ia amploare, fără a se vedea deocamdată semne de redresare.

Semnalul pe care îl tragem este unul de mare alarmă, pentru că riscăm să rămânem în scurt timp fără această armă importantă împotriva bacteriilor, și anume antibioticul. (…) Decidenții să se gândească la reglementări, la stimulente sau piedici a fi introduse în sisteme pentru a împiedica acest consum imens„, a arătat Olsavszky.

Printre factorii care contribuie la creșterea rezistenței bacteriilor la antibiotice, el a enumerat: abuzul utilizării de antibiotice, tratamentul incomplet, abuzul utilizării antibioticelor în zootehnie și piscicultură, un slab control al infecțiilor nosocomiale; igiena precară și managementul deficitar al deșeurilor apelor reziduale. El a mai remarcat că e nevoie urgentă de o nouă clasă de antibiotice, în condițiile în care cele care sunt acum în pregătire nu sunt eficiente față de bacteriile deja rezistente.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică și Societatea Română de Microbiologie au organizat conferința de presă „Antibioticele — utilizarea în exces și rezistența, impact major asupra sănătății publice”, în contextul Zilei Europene de Conștientizare asupra Antibioticelor.

Aproximativ 20% dintre români obișnuiesc să ia antibiotice fără prescripție medicală, asta în timp ce media europeană este de doar 3%, arată datele unui raport emis în luna martie a acestui an de către Comisia Europeană.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Amendă de peste 4.000 de lei pentru românii care transportă în mașină animalele de companie și nu respectă aceste reguli. Ce prevede Codul Rutier 2025
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Ce urmează după zilele de ger. Primăvara, ceva mai aproape
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ursula von der Leyen promite sprijin continuu pentru Ucraina și sancțiuni sporite împotriva Rusiei
MediaFlux
Se dau 7.000 de LEI pe LUNĂ timp de 36 de LUNI! Cine va BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!