Atunci când vara își intră în drepturi, iar corpul nostru trebuie să facă față temperaturilor extreme, trebuie să avem grijă de organismul nostru pentru a facee față valurilor de caniculă. Specialiștii au dezvăluit care sunt băuturile pe care nu are trebui sub nicio formă să le consumăm atunci când este caniculă afară.
„Când este cald, nu trebuie să beți sucuri zaharoase. Zahărul pe care acestea îl conțin nu potolește setea și nu va face decât să sporească deshidratarea”, spune specialistul. „De asemenea, împreună cu băutura, veți primi o mulțime de calorii în plus. Nu ar trebui să exagerați cu cafeaua și ceaiul tare, deoarece acestea au un efect diuretic și, în plus, elimină lichidul din organism împreună cu minerale valoroase”, spune doctorul Tyazhelnikov.
Medicul a mai explicat faptul că alcoolul trebuie evitat, în mod special, ]n perioadele de caniculă, deoarce inima funcționează deja la capacitate maximă, iar vasele de sânge sunt extrem de dilatate. Din această cauză, pot apărea accidente cardiovasculare, dar și alte consecințe grave.
Fumătorii ar trebui să se abțină de la fumat pe timp de caniculă, deoarece efectul toxic al fumatului de țigări tradiționale și electronice este mult sporit. În loc de sucuri pe timp de caniculă, este mai bine să beți apă plată.
„Volumul de apă consumat la temperaturi ridicate ale aerului crește. Fiecare are propriul aport de apă în funcție de greutate, activitate și temperatura aerului. Dar recomandarea generală este de a bea cel puțin 2,5 litri pe zi. Trebuie să beți apă curată atunci când vă este sete și la fiecare oră, în porții mici, de aproximativ 100 de mililitri, pentru a nu suprasolicita rinichii. În cazul unui efort fizic intens, volumul trebuie mărit”, notează doctorul Tyazhelnikov.
Medicul a explicat că în apă se poate adăuga suc de lămâie, mentă și fructe de pădure. „Puteți bea ceai din plante, băutură de fructe neîndulcită, compot și apă ușor mineralizată. Dar, din cauza conținutului de sare din apa mineralizată, aceasta trebuie consumată cu moderație. Toate băuturile trebuie să fie reci, dar nu reci ca gheața, pentru a nu răci”, spune expertul.
„Pe lângă faptul că previne deshidratarea, s-a demonstrat că menținerea hidratării are un efect pozitiv asupra pierderii în greutate. Apa suprimă într-adevăr pofta de mâncare. Uneori confundăm foamea cu setea. Atunci când stomacul este plin, acesta trimite semnale către creier și o persoană se simte sătulă.”
„Nu mai mănânca. Cel mai bun mod de a distinge setea de foame este să bei un pahar de apă”, conchide medicul, potrivit actualno.com.