Anul 2024 aduce un val de escrocherii tot mai periculoase, iar hoții devin din ce în ce mai inventivi. Unele dintre cele mai răspândite fraude includ utilizarea tehnologiei avansate pentru a înșela victimele și pentru a le fura banii.
Spre exemplu, tehnologia de clonare a vocii cu inteligență artificială le permite infractorilor să imite voci familiare victimei, precum cele ale rudelor sau ale autorităților, pentru a solicita informații sau bani.
Printre cele mai comune escrocherii din acest an sunt textele false de livrare a coletelor, în care escrocii trimit notificări false, în care includ linkuri care duc la website-uri de phishing, sau instalează malware pe dispozitivele victimelor. De asemenea, pe rețelele sociale, vânzători falși creează oferte atractive pentru produse care nu există, iar victimele plătesc fără să primească nimic.
Citește și : Românii cu asigurări vor fi raportați direct la ANAF. Măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
O altă fraudă prin care escrocii vor să pună mâna pe banii românilor este clonarea vocii prin inteligență artificială. Prin această metodă, hoții încearcă să imite voci familiare și cer informații și bani urgent. De asemenea, comune mai sunt și escrocheriile în care hoții vând bilete false sau contrafăcute la evenimente populare.
Alte fraude includ escrocheriile „deepfake”, care folosesc imagini false cu celebrități sau chiar agenții de știri pentru a promova investiții frauduloase. În creștere sunt și escrocheriile de îmbogățire rapidă, prin care hoții vor să obțină banii românilor. Acestea sunt, anunță specialiștii, doar capcane pentru a atrage investiții false. Trebuie să fiți vigilenți și să nu răspundeți la apeluri sau mesaje ce par suspecte.