În urma derulării probei interviului, candidații situați pe primele trei locuri, în ordinea punctajelor obținute, sunt: Camelia Toader, Laura Mihaela Ivanovici şi Claudia-Ana Costea (Moarcăș). Nominalizările vor fi transmise Guvernului pentru finalizarea procedurii de desemnare a candidatului României pentru funcția de judecător CJUE„, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei, scrie Agerpres.
Comisia de selecție pentru desemnarea candidatului României pentru funcția de judecător la CJUE s-a întrunit la 3 martie, la sediul Ministerului Justiției, în vederea intervievării candidaților.
Citeşte şi: Augustin Zegrean, indecis dacă să participe la interviul pentru postul de judecător european
Printre candidații selectați anterior să susțină interviul au fost președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, și actualul director al Institutului Național al Magistraturii, Octavia-Matei Spineanu.
Camelia Toader a fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi din 2006 este judecător detaşat la CJUE.
Laura Mihaela Ivanovici este judecător al Curţii de Apel Bucureşti.
Ana-Claudia Costea (Moarcăş) este profesor universitar, ea ocupând în trecut funcţiile de adjunct al Avocatului Poporului, secretar general adjunct în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi director general al Departamentului de afaceri juridice în MAE.
Procedura de numire a judecătorilor la CJUE este prevăzută de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) şi de dispoziţiile corespunzătoare din Statutul CJUE. Potrivit articolului 253 din Tratat, judecătorii şi avocaţii generali ai CJUE sunt numiţi de comun acord de guvernele statelor membre, pentru o perioadă de şase ani, după consultarea comitetului prevăzut de articolul 255 din TFUE.
Citeşte şi: Judecător român angajat în Kosovo pe acelaşi post, exclus din magistratură
Pentru a fi desemnat candidat al României pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, persoana trebuie să prezinte „toate garanțiile de independență și care întrunește condițiile cerute pentru exercitarea în România a celor mai înalte funcții jurisdicționale sau care este jurist, ale cărui competențe sunt recunoscute și care se bucură de o bună reputație profesională, morală și civică”.