Jobul de programator este cel mai popular în zona IT. Juniorii câștigă, în medie, 4.000 de lei lunar, în timp ce pentru seniori, veniturile nete sar de 12.000 lei pe lună, pentru un post de execuție. Pentru șefii de departamente, salariile lunare trec de 16.000 lei net pe lună.
Angajații de pe funcțiile de execuție, din IT, pot câștiga până la 16.000 lei net pe lună, adică peste 3.200 de euro net, în condițiile în care salariul mediu net în România este de 3.937 lei, adică 795 de euro.
În acest an, salariile din IT vor avea o creștere medie de 10%. Astfel, va fi acoperită o bună parte a inflației, de 13,8% în aprilie 2022.
„Piaţa de IT este în mare mişcare de câţiva ani, iar cei doi ani de pandemie nu au fost o excepţie, ba dimpotrivă – iar România este un centru de dezvoltare şi o piaţă încă foarte interesantă pentru investitorii în domeniu.
Pachetele salariale şi tot ceea ce reprezintă modalităţile de motivare şi atragere a candidaţilor din IT sunt complexe şi avansează cu o viteză similară cu cea a tehnologiilor – făcând viaţa specialiştilor în resurse umane solicitantă”, a declarat Oana Botolan, reprezentant Cteq IT&C Solutions şi Cteam Human Capital.
Cei mai mulți angajați din domeniul IT&C lucrează în București, aproape 100.000, deci aproximativ jumătate dintre IT-iștii din România, informează Institutul Național de Statistică (INS). În funcție de limbajul de programare abordat, „scriitorii de cod” pot debuta ca profesioniști cu un salariu care să plece chiar de la 5.000 de lei.
„În urma analizei datelor salariale din Bucureşti, dintre posturile de programatori seniori, topul este ocupat de posturile de iOS Developer, Java Developer şi Node.js Developer, cu un salariu net lunar între 12.000 şi 16.000 lei, cu valori chiar mai mari, în funcţie de senioritate.
Pentru posturile de nivel junior, cele mai mari salarii sunt pentru posturile de Developeri Java, C++ şi net cu valori cuprinse între 5.000 şi 7.000 de lei net”, arată rezultatele studiului salarial PayTable.
La nivel național există 220.000 de salariați în domeniul IT&C. După București, în funcție de numărul de angajați urmează Cluj, Timiș, Iași, Brașov.
Pentru că interesul față de domeniul IT a crescut fulminant în România, în ultimii ani au fost înființate mai multe școli private de reprofesionalizare, care instruiesc românii pentru a face pasul către o nouă carieră.