Antrenorul de sănătate Shivangi Desai a călătorit în toată Japonia pentru a descoperi secretele care contribuie la acest fenomen remarcabilla care sunt expuși oamenii. Unul dintre cele mai importanete lucruri pe care le-a observat aceasta a fost adoptarea obiceiurilor alimentare și a stilului de viață extrem de sănătos pe care japonezii îl abordează pentru a-și menține starea de sănătate.
Unul dintre cele mai notabile aspecte pe care le-a observat antrenorul Desai este că japonezii nu consumă alimente în timp ce merg pe jos sau călătoresc cu trenul. Aceștia acordă o atenție deosebită momentului, locului și modului în care iau masa. Totodată, japonezii obișnuiesc să evite băuturile reci la mese și preferă băuturi calde, cum ar fi supele și ceaiurile, care sprijină digestia.
Un alt aspect esențial al dietei japoneze este consumul de probiotice, care se regăsesc în alimentele fermentate consumate frecvent la mese. Acestea contribuie la sănătatea digestivă, fiind un factor destul de important în menținerea unei flore intestinale echilibrate.
„Japonezii practică mâncatul conștient. Aceștia se așează la masă, savurează mâncarea și băutura, bucurându-se de fiecare înghițitură, apoi își continuă activitățile. De asemenea, băuturile reci nu sunt preferate la mese; ei aleg băuturi calde, precum supe și ceaiuri, care contribuie la o digestie sănătoasă. Dimensiunea porțiilor este, de asemenea, foarte limitată, iar supraalimentarea nu este o practică obișnuită în majoritatea locurilor. Totodată, consumul de probiotice, cum ar fi miso și natto, este o parte esențială din mesele lor, având un impact pozitiv asupra sănătății intestinale. Care dintre aceste obiceiuri ai vrea să le adopți de astăzi?”, a povestit în vlogul de pe Youtbe, Shivangi Desa, după ce a vizitat Japonia.
Dr. Rajiv Kovil, șeful departamentului de diabetologie la Zandra Healthcare a fost întrebat despre influența acestor obiceiuri asupra speranței de viață și despre posibila lor implementare în alte culturi. Potrivit specialistului, alimentele bogate în nutrienți, precum cerealele integrale, grăsimile sănătoase și legumele, pot avea un impact semnificativ asupra sănătății generale.
„Creați mese echilibrate care să conțină o combinație de fibre, carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase”, a recomandat specialistul pentru un stil de viață cât mai sănătos.
De asemenea, dr. Kovil a subliniat cât de important este să știm când să ne oprim, mai precis cât de importnt este să avem un control asupra a tot ceea ce mâncăm și cât punem în farfurie. Utilizarea unor căni de măsurat sau a unui cântar de bucătărie poate ajuta la porționarea corectă a meselor.
„Ca și japonezii, savurați fiecare îmbucătură și observați aromele și texturile. Mâncând încet, veți învăța să vă dați seama când sunteți sătui, prevenind astfel supraalimentarea și problemele digestive”, a mai spus specialistul.