Virusul Ebola care provoacă febra hemoragică se referă la un grup de virusuri ce afectează organele interne ale unei persoane contaminate, provocând sângerări şi hemoragii puternice, ceea ce anunţă faza cea mai gravă, care duce la deces.
Virusul a fost astfel denumit după numele unui râu din fostul Zair (Republica Democrată Congo), unde s-a manifestat prima dată, în 1976. În acelaşi an, o epidemie de Ebola a izbucnit şi în Sudan.
Simptomele apar la 8 sau 10 zile după contaminare cu virusul. La început, boala seamană cu gripa. Persoana contaminată are febră, dureri musculare, dureri de cap (cefalee), durere în gât, dificultate la înghiţit şi respirat, precum şi stări de rău general şi de slăbiciune. Uneori, apar diareea şi vărsăturile.
După o perioadă cuprinsă între 2 și 21 de zile de la expunerea la virus, Ebola se agravează. Simptomele acestei etape constau în vomă, diaree, erupție cutanată și disfuncții ale ficatului și rinichilor. Unii pacienți prezintă de asemenea hemoragii interne și externe abundente și insuficiențe la nivelul mai multor organe interne.
În stadiile agravate – de fapt, înaite de deces- bolnavii sângerează şi prin piele, ochi şi gură. De asemenea, vasele de sânge se sparg în interiorul organismului şi reduce astfel presiunea sângelui până când se blochează activitatea organelor şi, în final, a inimii, care se opreşte.
Unii vomită cu sânge sau se semnalează prezența sângelui în urina, iar alte persoane infectate sângerează sub piele, din ochi sau gură. Bolnavii infectați nu mor din cauza sângerărilor, ci mai degraba vasele de sânge care se sparg în corpul victimei. Astfel, este provocată o scădere a presiunii sângelui până când inima, rinichii și alte organe nu mai pot funcționa.
Specialiştii atrag atenţia că simptomele de contaminare cu virusul Ebola pot fi confundate cu cele ale altor boli, cum este malaria, febra tifoidă, meningita sau chiar ciuma.
Virusul poate fi identificat prin analize medicale de sânge, efectuate în laboratoarele de specialitate. Până la ora actuală nu a fost produs vreun vaccin împotriva acestui virus, iar boala nu are un tratament specific. Pacientul este izolat, iar ca tratament se folosesc medicamente ce se dau în cazul oricărei infecţii mai severe. De asemeenea, se asigură hidratarea bolnavului, menţinerea nivelului normal al oxigenului din organism şi al tensiunii arteriale.
Virusul se ia prin fluidele corpului (secreţii, inclusiv transpiraţia, excreţii), prin sângele contaminat şi prin intermediul animalelor contaminate. Virusul Ebola nu se transmite pe cale aeriană, ca virozele respiratorii, ci numai prin contactul cu secreţiile corporale, inclusiv saliva, prin contact cu ţesuturile infectate şi prin şi prin contactul cu sângele oamenilor sau animalelor infectate. De asemenea, virusul se poate transmite şi prin contactul cu instrumentele medicale (ace de seringă, de pildă), care au fost folosite pentru tratarea celor bolnavi.