Votul obligatoriu sau nu? În ultimii 30 de ani, în România s-a pus în discuție în repetate rânduri în cadrul instituțiilor publice, respectiv în cadrul talkshow-urilor TV ideea reintroducerii votului obligatoriu.
În cele din urmă, votul obligatoriu nu a fost introdus. Astfel, pe fondul dezamăgirii profunde față de clasa politică, la alegerile parlamentare din 2020, prezența a fost de 33%, un record negativ în istoria post-comunistă a țării noastre. Potrivit analiștilor din domeniul politic și judiciar, legitimitatea aleșilor este direct proporțională cu prezența la vot.
Rămâne de văzut dacă în România va fi o lege pentru reintroducerea votului obligatoriu, un drept fundamental, democratic, consfințit în Constituție, dar ignorat de majoritatea cetățenilor. Cert este că în lume există mai multe state în care cetățenii care lipsesc de la vot sunt sancționați cu amendă sau chiar închisoare.
Multe dintre statele în care votul este obligatoriu au o tradiție în ceea ce privește principiile democratice. Mai concret, unele sunt chiar din Europa, arată World Population Review, care a centralizat datele.
În unele state, autoritățile acceptă „învoirea” electorilor, dacă aceștia oferă un motiv suficient de bun care să justifice absența de la urne.