Termostatul se conectează la sistemul de încălzire al locuinţei, pentru a controla temperatura. Astfel că, atunci când temperaturile scad sub valoarea setată, el semnalizează către centrală, care va porni pentru a genera căldură.
Există mai multe tipuri de termostate, în funcţie de diferite criterii (tipul de încălzire, amplasare, termostate cu fir sau fără fir etc.).
Fiecare centrală termică este echipată cu termostat propriu, dar acesta are rolul de a regla temperatura apei care circulă prin instalaţii, astfel că un termostat ambiental trebuie achiziţionat separat.
Iată care sunt opţiunile:
Indiferent de tipul de încălzire prin pardoseală, se poate găsi foarte uşor termostatul potrivit. Cele mai utilizate în acest caz sunt modelele inteligente. Cu ce diferă un termostat obişnuit de un termostat pentru încălzire în pardoseala inteligent?
Un termostat inteligent are diferite funcţii care îl fac util în orice casă: funcţie de memorare, care face ca aparatul să reţină setările făcute de utilizator, chiar şi dacă se produce o pană de curent. În plus, poate avea şi o funcţie de programare, care oferă posibilitatea de a raţionaliza producerea căldurii în casă, putând fi setată o anumită temperatură când familia nu este acasă (spre exemplu, 21 grade Celsius), iar în alt interval orar (după ora 16:00, până dimineaţa următoare la 7:00), o temperatură de 25 grade Celsius.
Pe lângă toate aceste funcţii, termostatul inteligent poate fi şi blocat, astfel încât copiii să nu aibă acces la el. Aparatul are şi un design atrăgător, care se potriveşte în orice casă inteligentă, panoul fiind elegant şi având incorporaţi diverse senzori, în funcţie de model, printre care cei mai întâlniţi sunt senzorul ambiental, cel de pardoseală, dar şi ambiental+pardoseală. Majoritatea aparatelor au şi o funcţie inteligenta de supraîncălzire, care le ajuta să monitorizeze temperatura de la nivelul podelei şi să o păstreze la o valoare potrivită pentru familie.
Potrivit specialiştilor în tehnologie de la Case-smart.ro, un termostat bun ajuta la controlarea eficientă a nivelului temperaturii din locuinţa, ceea ce înseamnă facturi mai mici. În cazul locuinţelor inteligente, cele mai potrivite sunt termostatele smart, cu atingere digitală, care sunt compatibile cu sistemele de încălzire electrice sau cu diverse tipuri de centrale şi pot fi controlate prin telefon.