Poate că fiecare oraș are un cartier pe care ar fi bine să îl eviți. Acest lucru este valabil indiferent de țară despre care vorbim, chiar și cele mai dezvoltate țări au astfel de cartiere care sunt considerate periculoase. Bineînțeles că România nu face excepție, existând și la noi în țară astfel de zone pe care ar fi recomandat să le ocolești, dacă nu locuiești în ele. Când ne gândim la „cartier periculos”, probabil că automat mintea noastră zboară la cartierul Ferentari din București. Totuși, se pare că există locuri care sunt chiar mai „de temut”, decât cartierul din Sectorul 5.
Un studiu, care a cercetat calitatea vieții și siguranța locuitorilor din 42 de orașe din România, a arătat faptul că municipiul Suceava se află pe penultimul loc din acest punct de vedere. Conform sursei menționate, o calitate aveți mai scăzută și o siguranță a locuitorilor mai deficitară se mai găsește doar în Alexandria, din județul Teleorman.
Cei 2.584 de suceveni care au răspuns studiului Storia.ro, realizat în anul 2017, au subliniat că Iţcani, un cartier din Suceava, este cel mai nesigur din oraș. Poveștile locuitorilor ne dezvăluie faptul că, în acest cartier, oamenii trăiesc constant în frică, în special din cauza conflictelor frecvente care se petrec între cetățeni și al violenței extreme prin care acestea sunt rezolvate. Imagini dezolante, sărăcie și, în general, multă mizerie: cam asta poți vedea în acest cartier, dacă îl vizitezi, de preferat, ziua.
„Rata infracţionalităţii în zona cartierului Iţcani nu este una peste media municipiului Suceava, mai mult decât atât, pe anumite segmente de infracţionalitate au o rată inferioară. Ultima infracţiune gravă cu violenţă ce a avut un impact social a fost înregistrată în urmă cu aproape trei ani de zile. La vremea respectivă au fost dispuse măsurile legale, autorii au fost extraşi din mediul respectiv, fiind între timp condamnaţi definitiv”, declarat, în 2017, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul de poliţie Ionuţ Epureanu.
Studiul Storia.ro a mai arătat că românii consideră că Oradea este cel mai sigur oraș de la noi din țară. În timp ce restul podiumului este ocupată de orașe precum Brașov, Cluj-Napoca, sibiu, Sfântul Gheorghe și Timișoara. În acest top capitala României se situează abia pe a noua poziție. Și Miercurea Ciuc a obținut un scor foarte bun, fiind considerat unul dintre cele mai primitoare orașe din țară.
La polul opus, dacă ținem cont de rata infracționalității, cele mai periculoase orașe sunt:Alexandria, Suceava, Satu Mare, Bacău, Călăraşi, Târgovişte, Vaslui, Piatra Neamţ, Galaţi şi Reşiţa.
Dacă realizăm această analiză din punct de vedere al regiunilor istorice, transilvania este considerată a fi cea mai sigură, imediat după fiind desemnate zonele Crişana, Bucureşti şi Ilfov. Iar cele mai periculoase sunt considerate Maramureş şi Moldova, despre care oamenii spun că ar trebui să fie „evitate”, de vreme ce aici există șanse reale să nu te simți și, în definit, nici să nu fii în siguranță.
La nivel naţional, cele mai sigure cartiere sunt Grigorescu (Cluj-Napoca), Otopeni (Ilfov), Aviaţiei (Bucureşti), Gheorgheni (Cluj-Napoca) şi Racadău (Braşov).
Cele mai periculoase cartiere sunt considerate: Iţcani (Suceava) care deschide topul, urmat fiind de Brestei (Craiova), Alecu Russo (Bacău), Calea Caransebeşului (Reşita) şi Bora (Slobozia). În egală măsură, cartierele Micro 40, din Galați, și Vidin, din Brăila, intră și ele în topul celor mai periculoase zone.