Cariera muzicală a lui Gabriel Cotabiță. A studiat chitara de mic și a fost solistul trupelor Holograf și VH2

Vestea că Gabriel Cotabiță s-a stins din viață a întristat o țară întreagă. Artistul ne-a încâtat cu muzica lui a murit la 69 de ani din cauza unui infarct.
Filip Stan
23 nov. 2024, 15:10
Cariera muzicală a lui Gabriel Cotabiță. A studiat chitara de mic și a fost solistul trupelor Holograf și VH2

Gabriel Cotabiță a stat săptămâni întregi în comă la Spitalul Universitar, după ce a suferit un infarct. Familia a dorit să țină totul secret.

Cariera lui Gabriel Cotabiță

Gabriel Cotabiță s-a născut în data de 1 noiembrie 1955. A fost cântăreț, compozitor, prezentator, producător muzical și de televiziune. A început să studieze chitara la Școala Populară de Artă din Craiova, iar debutul în industria muzicală l-a făcut în 1975, cu formația Redivivus. Un an mai târziu, Redivivus a participat la Festivalul Artei Studenţeşti de la Galaţi, unde Gabriel Cotabiţă a primit premiul pentru cel mai bun solist vocal.

În 1978 a absolvit Institutul de Electrotehnică din oraşul natal, Craiova. În perioada 1979-1980 a colaborat cu formaţia Basorelief alături de care a susţinut concerte pe litoral. În 1983, membrii formaţiei Holograf l-au chemat în trupă şi alături de aceştia a lansat albumul „Holograf 1” (1984). Componenţa de atunci a trupei era Gabriel Cotabiţă – voce, Mihai Pocorschi – chitară/voce, Sorin Ciobanu – chitară, Tino Furtună – clape, Nichi Temistocle – chitară bass, Edi Petroşel – tobe, conform site-ului https://holograf.ro/.

Citește și Anca Turcașiu își făcuse planuri cu Gabriel Cotabiță: ”Am stabilit că, atunci când mă întorc din vacanță să-l sun și să ne vedem la un ceai, să stăm la povești”

În 1986 a fost contactat de compozitorul Ionel Tudor pentru a-i interpreta la Festivalul Mamaia o piesă. Gabriel Cotabiţă fusese recomandat compozitorului de către fostul coleg de trupă din Holograf, Tino Furtună. Din anul 1986, s-a dedicat muzicii uşoare, pop, formându-și o trupă de turneu – Vodevil.

Au urmat participări şi premii în fiecare an la Festivalul Mamaia – „Te rog, domnişoară nu pleca” (1991, premiul pentru şlagărul anului), „Ce mai vrei?” (1991, locul 3 la şlagăre), „Copiii noştri” şi „Nu e gelozie” (1991, locul 2 la creaţie), „Lasă-mi pe cer o stea” (1992, trofeul la creaţie), „Dacă lumea ar fi a mea” (1992, locul 2 la creaţie), „Balada ultimului soldat”(1992, locul 2 la şlagăre), „Voice from above” (1993, premiul întâi la creaţie), „Raiul e pe pământ” (1995, şlagărul anului), „Atunci când nu eşti” (1996, locul 3 la şlagăre), „Poate că da, poate că nu” (1997, locul 2 la şlagăre), „Să nu ne spunem adio” (1997, locul 2 la creaţie), „Balada timidului etern” (1998, trofeul).

A jucat în filmul muzical „În fiecare zi mi-e dor de tine”, în regia lui Gheorghe Vitanidis, muzica George Grigoriu şi Ionel Tudor. Figurează pe coloana sonoră a peliculei „Rezervă la start”, în regia lui Anghel Mora, muzica Adrian Enescu. Din anul 1995 a fost director muzical şi realizator de emisiuni la Tele 7abc, precizează site-ul https://www.ovomusic.ro/.

În 2002, a format, alături de Mihai Pocorschi, grupul VH2, şi tot în acelaşi an i s-a decernat Diploma de Onoare a Ministerului Culturii şi Cultelor în cadrul Galei muzicale „O zi printre stele”.

Din 2000 până în 2008, a participat la realizarea ediţiilor Festivalului Callatis de la Mangalia. La 25 septembrie 2010 a avut un concert în cadrul celei de-a XVII-a ediţii a Festivalului „Sinaia Forever”.

La 3 noiembrie 2010, artistul a evoluat pe scena Sălii Palatului în spectacolul „Best of Gabriel Cotabiţă – Muzica din 1986 până astăzi”, din care nu au lipsit şlagăre ca „Prima iubire şi ultima”, „Te rog, domnişoară nu pleca”, „Un simplu trecător”, „Raiul e pe pământ”, „Noapte albastră”, „Ave Maria”, „Prizonier”, „Balada timidului”, „Cât de mult poţi greşi”, reorchestrate de Andrei Tudor, Ionel Tudor şi Walter Dionisie, precum şi „Fiecare zi fără tine”, „Trece vremea”, „Mai stai”, împreună cu formaţia VH2.

La 18 mai 2011, trupa VH2 a lansat albumul ”2-VH2”, care acoperă subgenuri diferite, de la country-rock până la rock alternativ. Printre piesele de pe acest album se numără ”Stele în palma ta”, ”Să crezi în tine”, ”Megastar (Viaţa mea!!!)”, ”Imposibila uitare”, ”La final”. VH2 a cântat în deschiderea concertului pe care trupa suedeză ”Roxette” l-a susţinut la Bucureşti pe 30 mai 2011.

Citește și Detalii dureroase despre ultima perioadă din viața lui Gabriel Cotabiță. Ar fi stat săptămâni întregi în comă, dar familia a vrut să țină totul secret

Printre cele mai importante premii obținute de-a lungul carierei sale se numără : Locul I la Festivalul de la Costineşti din 1997 cu piesa „Vom cânta”; locul I la Festivalul melodii 1986, cu piesa „Chemarea pământului”; premiul publicului la concursul „Şlagăre în devenire”‘, ediţia a XXI-a, 1987, cu melodia „Încearcă”; trofeul la Festivalul Cântecului de dragoste pentru piesa „Să nu ne spunem adio”, 1997; diploma de merit la Unisong International Songs Contest, SUA, 1997; premiul al III-lea la secţiunea Soul R&B la Pacific International Song Contest Surfers Paradise, Australia, 1998. A primit Diploma de Onoare la prima ediţie a Festivalului internaţional al Cântecului FIDOF – pentru pace şi prietenie – Los Angeles 1998 şi Premiul UCMR 1998 – „In the Name of Music”.

 

 

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ai cont și card la ING? Banca, anunț important pentru clienți, toți sunt vizați
Capital.ro
Se dă ordin în România. Românii trebuie să prezinte buletinul. Devine obligatoriu
Playtech.ro
Surpriză de Paște de la stat: banii intră în conturi cu o săptămână mai devreme
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Ninsorile vin din Ucraina și se extind în toată România. Ce ascunde acest fenomen ciudat
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Papa Francisc, trimis de medici acasă pentru a muri în pace. Primele declarații ale Suveranului Pontif: „Fără speranță..”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu la Antena 1! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins după aproape 30 de ani de carieră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Creștere obligatorie a pensiilor decisă de judecători! Cine ar putea primi cu 50% mai mult la pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)