Dintre cei 14 membri ai guvernului catalan care au fost înlăturaţi de către regimul de la Madrid în luna octombrie, 12 se află pe cele două liste principale ale formaţiunilor separatiste: grupul „Împreună pentru Catalonia” – al fostului şef al executivului Carles Puigdemont – şi Stânga Republicană din Catalonia (ERC) – condus de către fostul vicepremier Oriol Junqueras.
Şapte dintre aceşti foştii oficiali catalani, inclusiv Junqueras, se află în prezent în închisoare, în aşteptarea unui proces privind acuzaţii de rebeliune, răzvrătire şi utilizarea abuzivă a fondurilor publice, în timp ce Puigdemont şi alţi patru foşti miniştri se află în Belgia, contestând cererea de extrădare depusă de către autorităţile spaniole.
Procurorii de la Bruxelles au cerut vineri în faţa instanţei extrădarea lui Carles Puigdemont şi a foştilor miniştri Meritxell Serret, Antoni Comin, Lluis Puig şi Clara Ponsati, dar o nouă audiere a fost stabilită pentru 4 decembrie.
Carles Puigdemont a prezentat pe contul de Twitter listele electorale susţinute de Partidul Democrat European Catalan (PDeCat), spunând că aceşti candidaţi au susţinut „independenţa, republica şi libertatea”, precum şi reinstaurarea guvernului regional şi „revenirea deţinuţilor politici şi a exilaţilor”.
Puigdemont a sperat să formeze un front separatist unificat pentru scrutinul din 21 decembrie, aşa cum a fost cazul ultimelor alegeri din 2015, când tabăra pro-independenţă a obţinut o majoritate de 72 de locuri în Parlamentul regional format din 135 de locuri. Însă Stânga Republicană din Catalonia a respins acest demers, iar mişcarea de independenţă ca întreg ar putea pierde majoritatea absolută.
Sondajele de opinie indică o cursă strânsă a separatiştilor împotriva grupului de formaţiuni care favorizează unitatea spaniolă, precum Partidul Popular al premierului spaniol Mariano Rajoy, partidul de centru Ciudadanos şi Partidul Socialist din Catalonia.