„Am cerut o informare completă cu ce s-a întâmplat pe 6 iunie. Aprecierea mea este că reprezentanții poliției și jandarmeriei și-au atins obiectivele misiunii: s-a evitat producerea de violențe între români și etnici maghiari, chiar dacă a existat o evidentă activitate de mobilizare a ultrașilor și de o parte și de alta. Nimeni nu a fost rănit sau lovit. Nu s-au produs distrugeri sau incendieri, care ar fi putut reprezenta o profanare de morminte. Singurul lucru a răma în discuție ţine de ruperea porţilor cimitirului, iar acest aspect este investigat în cadrul unui dosar penal”, a spus Carmen Dan, într-o conferință de presă.
În ceea ce privește prezența în Valea Uzului a lui Sebastian Cucoș, cel care conducea Jandarmeria în perioada protestelor din 10 august, Carmen Dan a spus: „În misiune erau forțe din două județe, iar misiunea nu a fost una simplă, mai ales din perspectiva riscurilor. Indiferent cât le place sau nu unora, aici nu vorbim de persoane, ci de o instituție. De la nivelul Ministerului de Interne misiunea a fost organizată de către secretarul de stat responsabil de ordinea publică”.
„Din modul cum a evoluat acest subiect, chiar de dinainte de alegeri, pare evident că grupuri sau persoane, profitând de situația juridică neclară, au creat o stare de tensiune, care să permită potențarea unor interese”, a adăugat ea.
Carmen Dan a precizat că neînțelegerile între autoritățile din Harghita și cele din Bacău, cu privire la apartența cimitirului, este o problemă veche, iar ultima întâlnire pe această temă a avut loc în 2012, ulterior administrațiile așteptând rezolvarea în instanță.
În data de 6 iunie, de Ziua Eroilor, câteva sute de persoane au forțat intrarea în cimitirul internațional din Valea Uzului, după ce administrația locală a interzis accesul. Alte câteva sute de oameni, etnici maghiari, au format un lanț uman în fața cimitirului.