Carmen Dan: Eliminarea condiţiei de înălţime, menţinută la admiterea la Academia de Poliţie din anul 2018

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, anunţă că eliminarea condiţiei de înălţime va fi menţinută şi pentru viitoarele concursuri din sursă externă şi pentru cele din anul 2018 la Academia de Poliţie şi şcolile de agenţi şi subofiţeri. În ceea ce priveşte introducerea traseului practic aplicativ, Carmen Dan precizează că va putea include şi alt tip de probe, în funcţie de cerinţele instituţiilor beneficiare.
Iulian Tudor
05 nov. 2017, 10:53
Carmen Dan: Eliminarea condiţiei de înălţime, menţinută la admiterea la Academia de Poliţie din anul 2018

Ministrul Afacerilor Interne, a făcut, duminică, precizări referitoare la ordinul aflat în dezbatere publică şi care face referire la introducerea unui traseu practic aplicativ şi eliminarea condiţiei de înălţime la admiterea în şcolile din subordinea ministerului.

„Eliminarea condiţiei de înălţime va fi menţinută şi pentru viitoarele concursuri din sursă externă şi pentru cele din anul 2018 la Academia de Poliţie şi şcolile de agenţi şi subofiţeri. Traseul practic-aplicativ se va utiliza, ca probă de verificare a aptitudinilor fizice, la concursurile din anul 2018 pentru şcolile de agenţi şi subofiţeri şi pentru admiterea la Academia de Poliţie. În funcţie de cerinţele instituţiilor beneficiare, traseul va putea include şi alt tip de probe, aşa cum este şi în prezent în cazul traseului destinat şcolii de subofiţeri pompieri”, a precizat Carmen Dan, într-un mesaj postat pe Facebook.

Potrivit acesteia, pentru concursurile din sursă externă, în funcţie de natura postului, organizatorul examenelor va decide dacă este necesară introducerea verificării aptitudinilor fizice sau nu.

Carmen Dan: Corpul de Control face verificări la Academia de Poliţie. Acuzaţii de modificare a notelor la absolvire

„Spre exemplu, sunt funcţii de specialitate care nu impun parcurgerea unei astfel de probe – contabili, medici sau asistenţi medicali, personal destinat interacţiunii cu publicul (la ghişeele birourilor de înamatriculări auto, paşapoarte, evidenţa populaţiei)”, a mai spus ministrul Afacerilor Interne.

Carmen Dan a precizat că datele organizării concursurilor din sursă externă, precum şi condiţiile desfăşurării acestora vor fi comunicate de către instituţiile organizatoare, nefiind un demeres centralizat la nivel de minister.

„Am încredere că prin aceste măsuri cât mai mulţi tineri vor avea ocazia să aleagă o carieră în MAI”, a mai spus ministrul.

Proba sportivă la examenul de admitere în şcolile de agenţi şi subofiţeri ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din ianuarie 2018 va consta într-un traseu practic aplicativ, potrivit unui ordin de ministru pus în dezbatere publică.

Potrivit MAI, introducerea, începând cu ianuarie 2018, a traseului practic aplicativ la concursul de admitere în şcolile de agenţi şi subofiţeri în locul probelor de verificare a aptitudinilor fizice susţinute la examenele precedente are la bază mai multe argumente, printre care şi cele legate de „necesitatea adaptării probelor de concurs la nevoile instituţionale şi la standardele internaţionale”.

Una dintre consecinţele imediate ale acestei schimbări este eliminarea baremului de înălţime în condiţiile în care testarea calităţilor fizice ale candidaţilor va impune şi o anumită statură necesară parcurgerii acestor probe.

Menţinerea probelor sportive susţinute până în prezent (alergare de rezistenţă, viteză şi aruncarea unei mingi medicinale) ar fi făcut imposibilă susţinerea examenului de admitere din ianuarie 2018, în special din cauza condiţiilor meteo specifice sezonului rece care ar fi putut pune în pericol sănătatea candidaţilor.

„Din perspectiva nevoilor instituţionale, parcurgerea traseului practic aplicativ contribuie la testarea a patru calităţi motrice de bază – viteza, rezistenţa, îndemânarea şi forţa, dar şi la verificarea rapidităţii reacţiei candidatului. Fiecare concurent de la instituţiile de învăţământ ale MAI care pregătesc poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră va trebui să realizeze traseul ce cuprinde 11 elemente într-un timp de maxim 2 minute şi 25 secunde (elementele din care este alcătuit traseul sunt detaliate în anexa la OMAI supus dezbaterii publice). Datorită specificului aparte al muncii pe care o desfăşoară reprezentanţii IGSU, la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldeşti traseul aplicativ este diferit de cel aplicat pentru şcolile de jandarmi şi de poliţie. Astfel, traseul presupune 10 elemente pe care candidatul trebuie să le parcurgă. Elementele trebuie parcurse într-un minut şi cinci secunde”, spune MAI, susţinând că o abordare similară a probelor sportive se regăseşte şi la admiterea în şcolile ministerelor de interne din mai multe state europene – Austria, Belgia, Canada, Olanda, Franţa, Germania, Marea Britanie, Ungaria sau Spania.

MAI organizează, în premieră, o sesiune de admitere în luna ianuarie 2018 în şcolile de agenţi şi subofiţeri. Vor fi scoase la concurs 2.880 de locuri – 1.600 pentru agenţi de poliţie, 700 pentru subofiţeri jandarmi, 300 pentru subofiţeri pompieri şi 280 pentru poliţişti de frontieră.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
SUA întărește securitatea la granița cu Mexicul: 1.000 de militari americani urmează să fie trimiși
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București