Declaraţia ministrului a fost făcută la Conferinţa la nivel înalt privind reţeaua de conştientizare a radicalizării (RAN), potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.
În cadrul sesiunii Afaceri Interne au fost abordate dosare importante aflate pe agenda europeană, precum: propunerea de Regulament de modificare a Regulamentului privind Poliţia Europeană de Frontieră şi Gardă de Coastă, propunerea de Directivă privind returnarea, regulamentele sectoriale din cuprinsul Cadrului Financiar Multianual care vizează domeniul afaceri interne şi aspecte referitoare la reforma sistemului european comun de azil şi relocare externă.
În cadrul prânzului de lucru al miniştrilor de interne a fost discutat subiectul migraţiei, cu accent pe situaţia actuală şi calea de urmat.
Sesiunea de discuţii privind RAN a reunit oficiali de nivel înalt şi practicieni din prima linie din cadrul statelor membre, precum şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, pentru a discuta despre modalităţi eficiente de abordare a provocărilor aferente radicalizării, care conduce la extremism violent şi terorism.
„România nu se confruntă cu o ameninţare directă şi iminentă în ceea ce priveşte extremismul violent şi terorismul, însă este preocupată de amploarea pe care acest fenomen a înregistrat-o în ultimii ani. În opinia noastră, dezvoltarea laturii preventive este necesară atât în prezent, cât şi în următorii ani”, a declarat Carmen Dan, potrivit comunicatului.
Înainte de reuniunea Consiliului JAI, în data de 10 octombrie, ministrul Afacerilor Interne a avut, la Bruxelles, o întâlnire importantă pentru finalizarea pregătirii preluării Preşedinţiei Consiliului UE cu Christine Roger, director general pentru afaceri interne în cadrul Secretariatului General al Consiliului UE, a precizat sursa citată.