20 de miniştri au depus cerere de retragere a demisiei. Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Demisiile sunt irevocabile UPDATE

Mai mult de jumătate dintre miniştrii demisionari ai Cabinetului Grindeanu au făcut cerere de retragere a demisiilor din Guvern, anunţă România TV. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a decrat însă că demisiile, odată anunţate şi înregistrate, sunt irevocabile.
Romania TV
22 iun. 2017, 07:52
20 de miniştri au depus cerere de retragere a demisiei. Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Demisiile sunt irevocabile UPDATE

UPDATE Alina Petrescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, declaraţie de presă:

În acest moment avem depuse 20 de cereri de retragere a demisiilor depuse.

Dar toate sunt lipsite de obiect, pentru că, se ştie bine, Legea 90/2001, la art. 6, spune care sunt condiţiile ca un ministru să-şi dea demisia.

Art. 6, Legea 90/2001: Demisia din funcția de membru al Guvernului se anunță public, se prezintă în scris primului-ministru și devine irevocabilă din momentul în care s-a lua act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii.

Toate cererile de retragere conţin şi numărul de înregistrare a cererii de demisie. 

Din moment ce au număr de înregistrare, înseamnă că s-a luat act de ele, deci sunt irevocabile.

Cine sunt cei 20 care au depus cerere de retragere

Romeo Dunca, Teodor Meleşcanu, Alexandru Petrescu, Mircea Dobre, Sevil Shhaideh, Ana Birchall, Petre Daea, Rovana Plumb, Florian Bodog, Toma Petcu, Andreea Păstrînac, Mihai Tudose, Adriana Petcu, Pavel Năstase, Răzvan Cuc, Gabriel Leş, Tudorel Toader, Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu, Viorel Ştefan 

Alina Petrescu a precizat că articolul 6 al Legii 90 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului precizează că demisiile sunt irevocabile din momentul în care se ia act de ele. 

”În toate cele 20 de documente-tip, cu text identic, este trecut şi numărul de înregistrare a demisiei de la cabinetul primului-ministru. Când cabinetul şi Secretariatul General al Guvernului dau un număr de înregistrare a acestor documente, întreb retoric, s-a luat act de aceste demisii?”, a declarat Petrescu.

Ea a precizat că nu se pune problema dacă miniştrii se mai pot întoarce la muncă sau nu deoarece ei şi-au exercitat atribuţiile şi în aceste zile.

”În toate aceste zile miniştrii demisionari au venit la muncă. Au fost câţiva care şi-au delegat dreptul de semnătură către un secretar de stat sau către secretarul general din minister, dar în majoritatea lor covârşitoare au venit la muncă”, a precizat Alina Petrescu.

 

UPDATE Sevil Shhaideh, ministrul demisionar al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a anunțat, joi, că și-a retras demisia pentru ca activitatea din instituție să nu fie blocată „prin tot felul de tertipuri juridice care pot interveni în această perioadă”.

„Eu ce pot să vă spun este că, imediat ce am luat act de publicarea în Monitorul Oficial a moțiunii de cenzură, (…) am convocat experții instituției pentru a identifica eventuale riscuri care ar putea duce la blocarea acestei instituții. După cum bine știți, în acest moment, la nivelul acestei instituții nu mai există niciun secretar de stat, nu mai există secretar general (…). Din discuțiile cu toți experții juriști (…) pentru a nu bloca, prin tot felul de tertipuri juridice care pot interveni în această perioadă, am hotărât să-mi retrag demisia pentru a reveni la ceea ce prevede astăzi Constituția, respectiv articol 85, Guvern demis, Cabinet interimar”, a precizat Shhaideh, la Antena 3.

Ea a motivat acest gest prin faptul că în momentul în care demisia sa era publicată prin decret prezidențial nu mai era ordonator de credite, iar instituția era blocată, nemaiexistând niciun secretar de stat și nici secretarul general.

„Deci trebuie să-mi desfășor activitatea în mod normal. Eu nu cred că trebuie să sufere nimeni, nicio autoritate locală. S-au făcut eforturi pentru depunere de proiecte pe fonduri europene. Ca să avem absorbție, nu credeți că trebuie să avem și contracte”, a adăugat Shhaideh.

UPDATE Tudorel Toader a anunțat joi că a trimis, la Guvern, cererea sa de retragere a demisiei din funcția de ministru al Justiției.

„Am trimis la Guvern cererea de retragere a demisiei”, a declarat Tudorel Toader pentru Agerpres.

Tot el declarase joi dimineaţă că demisia sa devine irevocabilă pe 30 ianuarie, dată până la care speră că vom avea un nou Guvern. Toader spune că a avut o discuţie cu Călin Popescu Tăriceanu despre situaţia juridică a demisiilor şi despre legile justiţiei.

UPDATE Ana Birchall a declarat joi pentru AGERPRES că a depus cererea de retragere a demisiei sale din funcția de ministru delegat pentru Afaceri Europene și că va continua să își îndeplinească atribuțiile cu profesionalism, responsabilitate și seriozitate.

„Am depus cererea de retragere și voi continua să îmi îndeplinesc atribuțiile cu același profesionalism, responsabilitate și seriozitate”, a declarat Birchall.

Ea a adăugat că printre recentele sale activități s-au numărat întâlnirea săptămânală referitoare la Brexit și Agenția Europeană pentru Medicamente (pe care România dorește să o găzduiască, după ce Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană — n.r.) și a urmărit evoluțiile Consiliului Afaceri Generale.

Ministrul demisionar al Mediului de Afaceri, Alexandru Petrescu, spune că a decis să renunțe la actul de demisie inițial, pentru a asigura funcționalitatea ministerului, precizând că, odată cu adoptarea moțiunii de cenzură, Guvernul intră în interimat până la învestirea unui nou Executiv.

„Odată cu adoptarea moțiunii de cenzură, Guvernul intră în interimat până la învestirea unui nou Executiv. Depunându-mi demisia pe data de 15 iunie, aceasta devine irevocabilă pe 30 iunie. Prin urmare, pentru a asigura funcționalitatea ministerului până în momentul învestirii unui nou ministru, am decis să renunț la actul de demisie inițial, moțiunea de cenzură producându-și efectele în concordanță cu prevederile Constituției României”, a declarat Alexandru Petrescu, citat de Agerpres.


UPDATE Carmen Dan, Sevil Shhaideh, Lia Olguţa Vasilescu, Tudorel Toader, Ana Birchall, Andreea Păstîrnac, Toma Petcu, Mihai Tudose, Teodor Meleşcanu, Alexandru Petrescu sunt numele celor care au depus cerere de retragere a demisiei.

Ei argumentează că ministerele ar fi blocate dacă ei nu s-ar întoarce la muncă până la numirea unui nou guvern,potrivit România TV.

Însă există şi voci care spun că demisia, odată depusă şi înregistrată, devine irevocabilă, deci rwluarea activităţii ar fi imposibilă.


UPDATE Vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ministrul Energiei, Toma Petcu, ministrul Economiei, Mihai Tudose şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie şi-au depus, joi, la Secretariatul General al Guvernului, cererile de retragere a demisiilor din Guvern.

Lista cu astfel ce cereri ar putea creşte în cursul zilei. Începând de dimineaţă la Secretariatul General al Guvernului au venit cereri de retargere a demisiilor acestea fiind trimise şi la cabinetul primului-ministru, potrivit unor surse guvernamentale.

Citeşte şi: Moţiunea de cenzură „PSD contra PSD” a trecut cu 241 de voturi. Guvernul Grindeanu a căzut

Guvernul a fost demis, miercuri, în urma adoptării în Parlament a moțiunii de cenzură a PSD-ALDE „România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor”.

La art.110 alineat 2 al Constituției se precizează că „Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, ori este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile mai mult de 45 de zile”.

La alineatul 4 al aceluiași articol din textul constituțional se arată că „Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) și (2) îndeplinește numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”.

 

Premierul Sorin Grindeanu a trimis vineri catre Administratia Prezidentiala propunerile de vacantare a posturilor de ministru al Afacerilor Interne si de viceprim-ministru, ocupat de Carmen Dan, si de ministru al Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, ocupat de Sevil Shhaideh.

Victor Ponta, secretarul general al Guvernului, a scris miercuri seara, pe Facebook, că demisiile miniştrilor din Guvernul Grindeanu au fost anunţate public, s-a luat act de depunerea lor, astfel că sunt „irevocabile”, iar miniştrii nu trebuie „să se facă de râs pe vecie” revenind într-un cabinet demis chiar de voturile lor.

„STOP – nu s-au făcut de râs destul miniştrii care au votat cu bilele la vedere moţiunea de cenzură împotriva Guvernului din care făceau parte?? Nu s-au făcut destul de râs miniştrii care au ascultat cuminţi şi au aprobat Raportul Dragnea – Vâlcov care spunea că sunt toţi nişte incapabili catastrofali ??? Nu se fac destul de râs miniştrii care acum stau lipiţi de Liviu Dragnea să îi pună în viitorul Guvern la loc în poziţiile în care Raportul spunea că nu au făcut nimic?”, a precizat Victor Ponta.

Citeşte şi: Ponta, către Olguţa Vasilescu: Nu s-au făcut destul de râs miniştrii? Îi facem de râs pe vecie punându-i să-şi retragă demisiile?

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cel mai ambițios proiect din istorie. E absolut uimitor. Nu s-a mai văzut așa ceva niciodată
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Tradiție inedită în județul Alba: Marius Pop își decorează casa cu mii de beculețe
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?