Carmen State avea doar 51 de ani, iar potrivit informațiilor apărute în presă, aceasta a murit în urma unui infarct în timp ce se afla în vacanță la Băile Herculane.
”Adio, Carmen State! Dumnezeu sa te odihnească în pace! Carmen State, producător și realizator tv la TVR, gazda emisiunii „Fără etichetă”, o emisiune prin care cuprindea documentare, interviuri, ştiri și reportaje cu teme din domeniul social şi educativ, portrete, emisiuni muzicale cu şi despre oameni simpli şi emisiuni despre personalităţi ale etniei rrome. Carmen State, nu a pierdut nici o oportunitate în a arăta că și în rândul rromilor există tineri și oameni valorosi. În Ormenis, Judetul Brașov, a fost de două ori. Ultima oară a fost în aprilie anul curent si sunt sigur ca ia plăcut foarte mult! Dragă Carmen, munca și devotamentul de care ai dat dovadă vor fi mereu prețuite!”, a scris Doru Dima.
La scurt timp, pe pagina de Facebook a jurnalistei Carmen State au început să apară mesaje de condoleanţe.
„Dumnezeu sa te odihneasca in pace, Carmen! Sa le dea Dumnezeu putere celor pe care i-ai lasat in urma!”, a scris un cunoscut.
„În ziua de 21 octombrie 1967, Dumnezeu a vrut să mă nasc într-o familie de ţigani. Aveam să aflu acest lucru abia în clasa I. Până atunci am crezut că sunt un om ca toţi ceilalţi şi că nu există diferenţe prea mari între noi.
Am sărit peste etapa “gradiniţă” pentru că romii nu pun preţ mare pe şcoală. În clasa I, colegii mei au ţinut să-mi arate că sunt altfel decât ei. ”Ţiganco!”, îmi spuneau – le răspundeam: ”da tu eşti!”
În copilărie m-a frământat întrebarea: de ce eu sunt ţigancă şi ei nu. Nimeni nu a reuşit să-mi explice pe înţeles.
Mai târziu îmi creasem un obicei din a participa la examene, concursuri cum ar fi: Şcoala Populară de Artă, Grupul Teatral “Izvor”. Într-o zi am citit un anunţ în ziarul Aven Amenta (eram printre puţinii care ştiau în ce limbă este scris titlul) : ”angajăm secretară” şi m-am prezentat (mă gândeam că eu o să fiu singura care ştie cum se scrie corect şi că o să am un rol de ”consultant”), dar oamenii m-au trimis acasă şi mi-au zis – ”învaţă să baţi la o maşină de scris, însuşeşte-ţi mai bine limba romani şi întoarce-te peste vreun an”.
Aşa am făcut. Iar într-o zi, cam după aproximativ un an de zile în care băteam la maşina de scris, făceam articole pentru Ziarul Uniunii, participam la seminarii şi spectacole, iată că s-a invit oportunitatea unui concurs de angajare la Televiziunea Română, concurs pe care l-am câştigat şi am început să lucrez în această instituţie”, scria intr-un autoportret Carmen State pe site-ul tvr.ro.