Carnagiu în Nigeria, sunt peste 30 de morţi după un atac islamist

Militanţii islamişti din Nigeria au ucis în jur de 30 de soldaţi guvernamentali în lupte duse nordul ţării.
Filip Stan
15 mart. 2021, 10:02
Carnagiu în Nigeria, sunt peste 30 de morţi după un atac islamist
Carnagiu în Nigeria

Patru atacuri au provocat moartea a 27 de soldaţi şi a 10 membri ai Forţei de Acţiune  Mixte Civile (CJTF), inclusiv a unui şef de unitate, au spus sursele.

CJTF este formată din grupe de oameni înarmaţi care protejează zonele unde trăiesc, ân special împotriva insurgenţilor islamişti. Aceştia nu sunt membri ai armatei, dar luptă deseori alături de soldaţi.

Purtătorii de cuvânt ai armatei nu au răspuns mesajelor trimise de Reuters pentru comentarii.

Provincia din Africa de Vest a Statului Islamic (Islamic State West Africa Province – ISWAP), afiliata regională a Statului Islamic, a revendicat un atac produs vineri în Monguno, prin intermediul agenţiei de presă Amaq.

ISWAP a anunţat că a ucis 33 de soldaţi şi că a capturat unul.

Două surse militare şi un luptător al  CJTF au afirmat că atacul, care a avut loc între Monguno şi Kukawa, a omorât între 11 şi 15 soldaţi şi că mai mulţi sunt daţi dispăruţi. Au fost ucişi şi patru luptători ai CJTF.

Soldaţii au ucis opt militanţi în luptele care au avut loc miercuri în Gamdu.

Carnagiu în Nigeria. Toate cele 279 de fete răpite de persoane înarmate de la o şcoală din Nigeria au fost eliberate

Toate cele 279 de fete răpite săptămâna trecută de persoane înarmate de la o şcoală cu internat din Nigeria au fost eliberate, au anunţat, marţi, autorităţile, iar victimele au spus că răpitorii le-au bătut şi ameninţat că le vor împuşca în timpul marşului lor forţat în captivitate, transmite Reuters.

Atac în Nigeria: 400 de elevi au fost răpiţi de bărbaţi înarmaţi cu AK-47

Zeci de fete înfăşurate în văluri musulmane au stat într-o sală a unei clădiri guvernamentale, înainte de a fi duse la un control medical. Câţiva părinţi au sosit, iar un tată a plîns de bucurile la vedere fiicei sale.

Farida Lawali, în vârstă de 15 ani, a spus că ea şi alte fete au fost duse într-o pădure de către răpitori.

“Le-au cărat pe fetele bolnave, care nu puteau merge. Am mers prin pietre şi spini. Au început să ne lovească cu armele pentru a ne mişca. În timp ce le băteau cu armele, unele dintre ele plângeau şi se mişcau în acelaşi timp”, a spus Farida Lawali.

O altă fată, Umma Abubakar, a povestit: ”Au spus că vor împuşca pe oricine nu va continua să meargă”, ea explicând că multe dintre fete aveau răni care făceau mersul dificil.

Imagini incredibile. Cetăţenii înfometaţi din Nigeria aleargă după un camion cu alimente: Prefer să mor de coronavirus decât de foame
Uşurarea produsă de întoarcerea fetelor a fost temperată de îngrijorarea legată de circumstanţele eliberării lor. O serie de răpiri similare din şcoli, care au avut loc în ultimele luni, i-au făcut pe nigerieni să se îngrijoreze că autorităţile regionale înrăutăţesc situaţia permiţând răpitorilor să scape nepedepsiţi sau prin plata de răscumpărări.

Zailani Bappa, un consultant media al guvernatorului statului, a negat că a fost plătită o răscumpărare, dar a spus că răpitorilor li s-a oferit amnistia, precum şi asistenţă pentru a se muta într-un loc cu şcoli noi, un spital şi alte facilităţi.

”Procesul constă în amnistierea celor care se căiesc, iar aceştia vor fi asistaţi pentru a se muta. Astfel, salvarea nu a implicat vreun stimulent financiar sau o răscumpărare”, a spus acesta.

”Cei care şi-au predat armele vor fi asistaţi să înceapă o viaţă nouă. Pentru că sunt crescători de animale, vor fi susţinuţi cu câteva vaci fiecare”, a adăugat consultantul.

Preşedintele Muhammadu Buhari a cerut ca răpitorii să fie aduşi în faţa justiţiei şi că dacă a fost plătită o răscumpărate, aceasta va creşte probabilitatea unor atacuri viitoare.

Elevele din Jangebe, un  oraş din statul Zamfara, au fost răpite după miezul nopţii de vineri. Toate fetele au fost eliberate, a spus guvernatorul din Zamfara, Bello Matawalle.

 

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...