Autorităţile europene au luat această decizie la solicitarea Ministerului italian al Sănătăţii, care, conform site-ului Il Fatto Alimentare, a transmis sesizări privind cârnaţii suspecţi fabricaţi în România şi privind alte zece produse, între care peşte cu mercur, provenit din Spania, suc de mere bio din Suedia cu conţinut prea mare de sulfiţi şi fasole uscată din Argentina cu insecticid.
Autorităţile din Italia nu au dezvăluit numele firmei care comercializa cârnaţii suspecţi şi nici numele procesatorului.
Roşu allura (E 129) este un colorant sintetic roşu-portocaliu folosit în dulciuri, băuturi, condimente, medicamente şi produse cosmetice. La nivelul Uniunii Europene, colorantul sintetic E 129 este acceptat, dar nu este recomandat consumului de către copii. Nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi a avertizat că E129 poate provoca o serie de afecţiuni de sănătate.
„E129 este un colorant roşu, artificial, potenţial poate fi mutagen, adică cancerigen. Provoacă sindrom de hiperactivitatea si deficienţă de concentrare. În plus, nu este încă suficient evaluat toxicologic. El poate provoca şi alergii. Consumul nu este recomandat. Mă întreb ce caută, ca nu prea se foloseşte în carne, mai mult se foloseşte la sucuri”, a declarat la România TV doctorul Gheorghe Mencinicopschi.
Nu se cunoaşte încă numele producătorului care a inclus acest aditiv nedeclarat în produsele alimentare, însă Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, spune că măsurile luate împotriva lui trebuie să fie drastice.
„Dacă colorantul este nedeclarat şi neinscripţionat pe etichetă se consideră fraudă şi se poate retrage licenţa de fabricaţie. Este a treia problemă pe care o avem cu Italia, toate legate de coloranţi neagreaţi pe piaţa europeană şi nedeclaraţi. Măsurile luate trebuie să fie drastice. Producătorii aceştia ne aduc prejudiciu, pentru că strică imaginea. Procesatorul trebuie exclus de pe piaţă şi sancţionat”, a declarat Sorin Minea la România TV.