Ambasada Franței în România a făcut un anunț despre înscrierea cârnaților de Pleșcoi în patrimoniul gastronomic de Ziua Păcălelilor, după ce orașele Buzău și Plechequoi-sur-Loire s-au înfrățit.
Citește și: Rețeta și secretele faimoșilor cârnați de Pleșcoi. Se prepară mai ușor decât s-ar crede
„Ambasada Franţei în România salută înfrăţirea între Buzău şi Plechequoi-sur-Loire, care a permis Franţei să înscrie în patrimoniul său gastronomic un nou produs de înaltă calitate, «cârnatul de Plechequoi», care este vedeta unei campanii publicitare lansate în întreaga Europă. Mulţumim prietenilor noştri români!”, este anunţul publicat pe Facebook.
Anunțul este în mod evident o glumă, pe care unii internauți au apreciat-o, iar alții și-au dat seama mai târziu că astăzi este 1 aprilie.
Citește și: Obiceiuri şi superstiţii de 1 aprilie. Ce nu este bine să faci de Ziua Păcălelilor
În Franța, farsele sunt cunoscute sub numele de „poisson d’avril”, iar această denumire datează din secolul al XVI-lea. Cadourile oferite în luna aprilie erau de obicei de natură alimentară. Acea dată corespunde cu sfârșitul Postului Mare, perioadă în care consumul de carne nu este permis în rândul creștinilor, iar peștele este permis doar în anumite ocazii.
Atunci când glumele au devenit mai elaborate, una dintre păcălelile cele mai uzuale consta în oferirea unor „pești falși”, confecționați din hârtie sau alte materiale.