În zilele de 23 şi 24 februarie, sunt programate paradele celor mai importante douăsprezece şcoli de samba braziliene. La 25 februarie, va avea loc o paradă a copiilor înscrişi în şcolile de samba.
De asemenea, vor avea loc câteva baluri organizate în locuri, precum clubul de noapte Scala Rio, Clube dos Caicaras ori Hard Rock Cafe da Folia. Pentru a participa, nu este necesară o costumaţie specială, doar achitarea unei taxe de intrare.
Marea excepţie o reprezintă exclusivistul bal „magic” organizat de hotelul „Copacabana Palace”, unde luxul şi eticheta primează, iar printre invitaţi se numără personalităţi locale şi din întreaga lume. Un alt bal aparte este Mangueira, organizat de una dintre cele mai cunoscute şcoli de samba din Brazilia. Ambele evenimente se vor desfăşura la 22 februarie.
La 24 februarie, amatorii de bere vor avea parte de un bal dedicat lor, la clubul Scala, unde vor dansa pe ritmurile propuse de un DJ local şi vor putea consuma gratuit bere pe toată durata nopţii, conform sursei amintite.
Diverse concerte urmează să fie organizate în apropierea Sambodromului, în Piaţa Onze. Punctul de întâlnire al amatorilor de muzică experimentală este Arcos da Lapa, centrul cultural al capitalei braziliene şi o zonă celebră pentru diversitatea stilurilor artistice.
La 29 februarie este programată parada campionilor, de data aceasta cuprinzând şase din trupele de samba cu cele mai convingătoare reprezentaţii din acest an.
Câştigătoarea precedentei ediţii a Carnavalului de la Rio a fost şcoala de samba Mangueira, înfiinţată în 1928, care a ajuns la cel de-al 20-lea titlu de campioană. În cadrul grandioasei sale defilări, şcoala Mangueira a adus un omagiu eroilor populari de culoare şi amerindieni ignoraţi de manualele şcolare, prezentând o versiune proprie a evenimentelor ce au marcat istoria Braziliei, precum descoperirea ţării, câştigarea independenţei şi abolirea sclaviei.
Şcoala Mangueira a câştigat şi ediţia din 2016 a Carnavalului de la Rio, când a prezentat o defilare dedicată cântăreţei populare Maria Bethania.
Considerat un demn continuator al sărbătorilor romane şi greceşti de la începutul primăverii, istoria Carnavalului din Rio începe în jurul anilor 1600, când coloniştii portughezi din America de Sud obişnuiau să ţină o petrecere fastuoasă înaintea intrării în postul Paştelui, conform. Era inclusiv un festin alimentar, având în vedere că, odată început postul, carnea trebuia evitată. De altfel, se pare că însuşi termenul ”carnaval” provine din ”carnevale”, care însemna ”fără carne”, semnificând, în sens larg, detaşarea de plăcerile trupeşti. Astfel, carnavalul era evenimentul ce anunţa, de fapt, intrarea în post.
Dar nu aceasta a fost denumirea iniţială a evenimentului, care avea să poarte, mai întâi, numele de ”entrudo”. O tradiţie în cadrul entrudo era ca participanţii de viţă nobilă şi cei mai avuţi să se stropească cu parfum. Din păcate pentru acest obicei, el a ajuns să fie preluat şi de oamenii fără posibilităţi, care înlocuiseră parfumul cu ouă stricate şi apă murdară. Lesne de înţeles, petrecerile de entrudo au fost în totalitate interzise.
La 1 decembrie 1640, Ioan al IV-lea a fost încoronat rege al Portugaliei. La începutul anului următor, evenimentul a fost marcat cum se cuvine şi în Brazilia, de data aceasta voioşia, petrecerile şi dansurile fiind permise fără nicio reţinere. Acesta este considerat începutul Carnavalului de la Rio.
În următorii o sută de ani, carnavalul a căpătat unele influenţe venite din partea petrecerilor asemănătoare din Nisa şi Veneţia. Au apărut costumaţiile şi măştile, uneori permise, alteori interzise de autorităţile vremii.