Conform tradiției din bazinul Ruhrului, startul oficial s-a dat la ora locală 11.11 atât în Köln, cât și în alte localități din zonă.
Un mare număr de ”Jecken”, așa cum sunt numiți ”nebunii” carnavalului în dialectul regiunii, au sfidat ploaia extrem de rece pentru a asista la ceremonia plină de culoare și sunet, exprimând prin prezența lor dorința de a se distra și, totodată, de a nu se lăsa intimidați de posibile amenințări.
”Nu vreau ca aceia care au agresat femei să se simtă învingători”, a declarat pentru AFP o tânără. ”A fi aici este o formă de protest”, a adăugat ea.
Autoritățile au luat în acest an măsuri speciale în Köln, unde se găsesc în prezent 2.500 de polițiști, un efectiv de trei ori mai mare decât în 2015. S-a acționat în acest fel pentru a preveni incidente de genul celor de revelion, precum și ținând cont de amenințările teroriste din ultima vreme.
Prezența forțelor de ordine nu este câtuși de puțin disimulată, iar noaptea se vor folosi reflectoare mobile pentru a lumina ”anumite colțuri mai întunecate”, a afirmat șeful poliției din Köln, Jurgen Mathies. A fost creat și ”un punct de siguranță pentru femei”, la care acestea pot apela în cazul în care se simt amenințate, notează Agerpres.
”Vom acționa cu hotărâre contra tuturor celor care depășesc limitele, acest lucru fiind valabil atât pentru agresorii care au consumat prea mult alcool, cât și pentru hoți și cei care comit abuzuri sexuale și care nu acceptă ca o femeie să le spună NU”, a detaliat el.
Petrecerea populară — la care anul trecut au participat 1,5 milioane de oameni — va dura șase zile și se va termina, conform obiceiului, în Miercurea Cenușii, ziua de penintență care marchează intrarea în postul Paștelui Catolic.