Procurorii din Brașov, împreună cu polițiști din mai multe județe, au destructurat o rețea infracțională care aciona la nivel național. Printre persoanele acuzate se numără inclusiv medici veterinari de liberă practică și angajați ai Direcției Sanitar-Veterinare, informează agenția News.
11 persoane au fost ridicate şi duse la audieri, în timp ce altele au fost citate pentru a fi audiate.
Marţi, procurorii şi poliţiştii au făcut 32 de percheziţii domiciliare în judeţele Braşov, Sibiu, Covasna, Dâmboviţa, Prahova, Argeş, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti, la sediul unor instituţii, la sediile/punctele de lucru ale unor societăţi comerciale, respectiv la domiciliile unor funcţionari publici, administratori de societăţi comerciale şi angajaţi ai acestora, unde existau informaţii că s-ar afla valori, obiecte, înscrisuri sau animale ce au legătură cu infracţiunile cercetate.
„Cercetările sunt în curs de desfăşurare, la acest moment continuându-se activitatea de audiere a persoanelor bănuite, cât şi a altor persoane care au legătură în cauză, urmând a se dispune unele măsuri corespunzătoare faţă de acestea”, au precizat, miercuri, anchetatorii.
Presupușii infractori cumpărau cai de persoanele fizice, ucideau ilegal animalele într-un abator din Brașov, iar apoi trimiteau carnea la export, cu acte false privind proveniența și starea de sănătate a animalelor înainte ca acestea să fie ucise. Carnea de cal avea drept scop consumul uman.
Procurorii susțin că activitatea grupului infacțional a început din luna noiembrie 2022, ceea ce înseamnă că acest clan a fost destructurat destul de rapid.
„În mod uzual, una dintre persoanele bănuite, administrator al unei societăţi comerciale, ar fi achiziţionat cai de la diverse persoane, fără documentele legale, şi i-ar fi transportat, de asemenea, fără îndeplinirea condiţiilor de legalitate, către un abator din judeţul Braşov, unde animalele erau ucise, fără drept.
Uciderea animalelor s-ar fi făcut prin participarea altor membri din familie, care ar fi falsificat paşapoartele, astfel încât să rezulte că ecvidele erau în proprietatea de drept a societăţii comerciale.
Întreaga acţiune de falsificare ar fi fost sprijinită de medicul veterinar, care ar fi inserat date nereale, în aşa fel încât toată documentaţia să aibă formă aparentă de legalitate a provenienţei şi transportului cailor, ca la final, animalele aduse să fie ucise cu nerespectarea obligaţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare.
La final, activitatea ilegală era legalizată prin certificatul emis în fals de medic, acesta confirmând prin ştampilă şi semnătură sănătatea animalelor, pe care le declara ‘bun pentru consumul uman’”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, miercuri, de Poliţia judeţeană Braşov.
Carnea animalelor ucise ilegal în abatorul din Braşov era trimisă în Italia, unde grupul infracţional avea o conexiune, în persoana unui cetăţean italian. Acolo, carnea era procesată şi pusă pe piaţă sub formă de prosciutto, consumatorii finali fiind italienii.