Peste o tonă de carne de miel, fără acte, oprită la intrarea în București! În dimineața zilei de miercuri, inspectorii ANSVSA, împreună cu reprezentanți ai Poliției Municipiului București, au interceptat pe Bd. Iuliu Maniu, la capătul autostrăzii A1, un autovehicul care transporta peste 1.025 kg de carcase de ovine fără documente legale și fără marcă de sănătate.
”Carnea a fost denaturată și transportată către o unitate de neutralizare, iar persoana implicată a fost sancționată contravențional, conform prevederilor legale”, au transmis reprezentanții ANSVSA.
Inspectorii ANSVSA le recomandă românilor să cumpere produse alimentare doar din unități autorizate, care funcționează sub control sanitar-veterinar.
Preparatele din miel sunt nelipsite de pe masa de Paște. Acest sortiment de carne este unul destul de sănătos, bogat în elemente nutritive. O bucată de miel gătit de 85 de grame conține 25 de grame de proteine, cantități mari de potasiu și de vitamina B12 și este o sursă excelentă de fier, magneziu, seleniu și acizi grași Omega-3.
Cu toate astea, fiind bogată în colesterol, delicioasa carne de miel trebuie consumată cu moderație de cei care au probleme cu colesterolul. Carnea conține multe proteine, grăsimi saturate și aproximativ 80 mg de colesterol la 100 de grame, combinație ce crește riscul apariției de afecțiuni cardiovasculare și colici biliare.
Reputatul medic Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra faptului că acest sortiment de carne determină și alte probleme de sănătate pe lângă cele cardiovasculare, dacă nu este achiziționat din locuri sigure, unde beneficiază de controale sanitar-veterinare.
Cea mai bună carne de miel este cea care, pe lângă că are aplicată ștampila sanitar-veterinară, mai prezintă două elemente ușor de identificat de către consumatori: dentiție specifică rumegătoarelor și copite fără gheare. Acestea două sunt semne clare că este un animal sănătos și autentic.
„Provenienţa şi conservarea corespunzătoare impun verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare, precum şi a dentiţiei, ce trebuie să fie specifică rumegătoarelor, şi a copitelor, ce trebuie să fie fără gheare. Este recomandat să cumpăraţi miei doar din magazine autorizate, ce ţin cont de regulile de igienă şi păstrează carnea la temperaturi mai mici de patru grade„, spune dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, potrivit dcmedical.ro.