Carne de porc de Crăciun 2023. După ce autoritățile au anunțat că țăranii sunt liberi să-și vândă porcii crescuți în gopodărie, a explodat oferta per toate canalele disponibile, în târguri, online, în băcăniile mici din pieţe sau în supermarketuri.
Vestea bună este că prețul este cam același de anul trecut: 16 lei kilogramul în viu, deşi sunt judeţe în care preţul este şi mai scăzut. Sună tentant, dacă aruncăm un ochi în băcănii și carmangerii. Cu o condiție: să te pricepi să prepari porcul. În plus și acasă se adaugă unele cheltuieli.
Lista de cumpărături pentru Crăciun conține tot ce se poate prepara dintr-un porc de 150 de kilograme. Pe lângă carne de mai multe feluri, avem șorici, slănină, cotlet, pulpă, ceafă, coaste, ciolan afumat, cârnați, caltaboși, pastramă sau jambon.
Un calcul arată că, luate din magazin, ar costa între 2.300 și 4.200 de lei, la prețuri medii ce variază în funcție de profilul băcăniei sau al carmangeriei. Produse medii sau de lux. Există însă și altă variantă. Porcul cumpărat în viu.
Autoritățile sanitar veterinare le dau voie țăranilor să vândă porcii crescuți în gospodărie. Oamenii au lansat deja ofertele, iar prețul este de circa 16 lei kilogramul în viu. Asta înseamnă 2.400 de lei un exemplar frumos de 150 de kilograme.
40 de kilograme se pierd din start, la tăiere, dar rămâne carne destulă pentru tot soiul de preparate. Însă este bine de știut că și acasă prepararea crește prețul produsului. Scăzând manopera, tot mai rămân costurile cu gazul, electricitatea, lemul pentru afumat dar și cu diverse alte ingrediente. „Cantitățile scad foarte mult, pentru că noi le ținem la sare, după aia le ținem la zvântat și după le afumăm.”, spune Adrian Kovacs, bucătar.
Ioana Firfirică din Argeș are și ea porci la vânzare și își laudă marfa: „E crescut cu boabe, îi pun și floarea soarelui, grâu și tărâțe. Eu nu cumpăr carne și acuma mai am cârnați de anul trecut, vreo două pachete, că acum țin post.”
Totuși, că să poată vinde porcii, țăranii trebuie să cheme întâi un veterinar, care să-i examineze și să confirme că sunt sănătoși. „Eu zic că e mult mai bun, că nu se compară carnea de porc din import precum carnea porcului nostru, de la țară, e mult mai bună, mult mai gustoasă, șoriciul mult mai bun.”, spune Gheorghe Deaconu, tehnician veterinar.
Porcii din gospodărie trebuie înregistrați în registrul agricol al primăriei pe raza căreia se află exploatația.
Ordinul 132/2023 al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a stârnit, din nou, nemulțumiri în rândul crescătorilor. De data aceasta, crescătorii raselor autohtone de suine spun că actul normativ în bagă în ceață și cer autorităților rezolvarea de urgență a acestei probleme.
Potrivit Asociației Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna, ordinul, în forma sa actuală, ar obliga crescătorii de suine din rase autohtone să respecte normele de biosecuritate destinare exploatațiilor industriale, un lucru imposibil de realizat. Totuși, se pare că autoritățile au luat la cunoștință acest lucru și vor remedia problema cât mai repede.
”Ordinul 132 nu este în contradicție cu legea, însă a introdus acel termen de fermă conformă. Pentru că vorbim despre rase autohtone, o să descriu articolul 2, care nu este suficient de bine clarificat. Articolul 2 te trimite în anexa 5, unde trebuie să respecți toate condițiile de biosecuritate, condiții care sunt doar pentru fermele mari, industriale.
Noi am depus, atât la MADR, cât și la ANSVSA, solicitări de modificare a Ordinului 132. Ceea ce știm noi este că aceste solicitări au fost înregistrate în regim de urgență, ceea ce înseamnă că într-un timp scurt, sperăm că într-o săptămână sau două, acest ordin va fi modificat în favoarea crescătorilor de rase autohtone, pentru că condițiile de creștere în sistem semi-deschis au fost descrise foarte clar în legea 122 și toți crescătorii noștri care respectă aceste condiții sunt ferme conforme.
Am primit o confirmare la o solicitare în care ni s-a scris că va fi rezolvată problema în regim de urgență, de la Ministerul Agriculturii. Și ANSVSA are o solicitare din partea noastră și cu siguranță nu este împotriva crescătorilor de porci, așa că fiind un ordin comun, va fi semnat de ambele instituții”, a precizat Maria Dan, secretar general al asociației Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Important de precizat este faptul că deși crescătorii au obținut o promisiune din partea Ministerului Agriculturii, ordinul este emis de ANSVSA, instituție aflată în subordinea prim-ministrului și asupra căreia MADR nu are putere de decizie.
Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a punctat în cadrul emisiunii „Totul despre bani” cele mai importante aspecte legate de masa de sărbători a românilor.
În cadrul emisiunii „Totul despre bani”, ce se difuzează în fiecare zi de luni, începând cu ora 14.00, pe DC News, DC Business, precum şi pe Facebook şi YouTube, a fost invitat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta. Tema principală, pe lângă multe altele, a fost despre banii pe care îi vor da românii pentru masa de Crăciun.
De asemenea, intervenția a acoperit și subiectul produselor românești. S-a răspuns la întrebarea legată de prețurile și ofertele acestora. Tema este importantă, deoarece din ce în ce mai mulți români declară că vor să consume produse românești pe masa de sărbători.
„În fiecare zi văd la televizor cum prețul la carnea de porc se va dubla. Vă spun că nu se poate. Chestia asta este imposibilă. Am văzut și niște prețuri afirmate de unii. Mi-am făcut cruce. Creșterea prețurilor în clipa în care consumul este mic este utopică. Din moment ce ai vândut puțin începi să faci un discount. Cum îl faci e treaba ta. O faci pentru a vinde ceva măcar în perioada asta. Deci explozia prețurilor în perioada de sărbători, din punctul meu de vedere, este exclusă, dar o direcționare a consumatorului într-o altă zonă este foarte ușor de realizat. România, așa cum a spus și primul-ministru, se bucură de o piață neagră. Cred că suntem pe primul loc în chestia asta. Cel care profită de anunțurile de creșterea prețurilor, explozia prețurilor, este cel de pe piața neagră. El care nu plătește impozite, nu plătește TVA, nu plătește nimic, scumpește și o să zică că se măresc prețurile. Este o chestie complet absurdă”, a declarat Sorin Minea.
Sorin Minea a adăugat „legat de produsele românești, sunt român, prefer să mănânc unele produse românești. Recunosc că nu toate, dar unele românești da. Nu e o chestie de patriotism, e o chestie de obișnuință și de gust. Pe toate statisticile pe care le-am văzut, englezii au făcut acum câțiva ani de zile prima statistică de genul acesta, declarativ fiecare cetățean își dorește să mănânce produsele din țară. În clipa care ajunge la raft prima problemă care se pune este cea a prețurilor. O creștere a prețurilor pe origine nu știu dacă va fi viabilă sau nu. S-ar putea consumatorul să spună că e sărac. Mă uit la cele românești, dar uite alea sunt mai ieftine și seamănă. Le cumpăr pe alea. În final tot ajungem la o chestie de preț, iar la noi o parte dintre cei care vorbesc de produse românești adaugă de fiecare dată ideea că noi trebuie să vindem mai scump că să ne scoatem banii. Nu mi se pare o politică coerentă.”