Carne de pui și ouă importate din Ucraina VERSUS carnea de pui și ouăle românești. Mulți români golesc rafturile cu ouă și carne din Ucraina fără să știe ce cumpără, de fapt. Un cunoscut bucătar a explicat de ce ar trebui să ne îndreptăm atenția către produsele românești.
Un bucătar profesionist a observat câteva diferențe între carnea de pui adusă din Ucraina și cea românească.
”E mai fad față de al nostru, e puțin mai ieftin pe piață, dar mai slab calitativ față de cel românesc, nouă ne spun clienții că nu e același gust la burger, nu am schimbat nicio rețetă, doar că am luat piept din Ucraina față de al nostru românesc”, a explicat bucătarul Georgian Vîrtej, potrivit stirileprotv.ro.
De asemenea, fermierii români spun că ucrainenii nu respectă normele europene de creștere a păsărilor. Găinile lor ar fi mai înghesuite în cuști și ar avea mai puțină lumină și căldură decât ale noastre. Nici noxele din spațiul în care trăiesc nu sunt monitorizate.
”Nu exista nicio normă în Ucraina legată de utilizarea antibioticelor, unde la noi în Romania e interzisă, utilizarea anumitor insecticide sau anumite substanțe de decontaminare sau de antiparazitare”, spune Constantin Stafie, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România.
Autoritățile din Ucraina au promis în 2022 că se vor conforma legislației comunitare, însă inspectorii sanitari-veterinari din România spun că nu a făcut nimeni controale.
”Am avut alerte pe produse venite din Ucraina pentru ouă, carne de pasăre cu salmoneloze, asta arată ceva, care este nivelul lor de autocontrol sau de verificare, spre deosebire de ce se întâmplă în România”, a spus Dr. Sorin Sorescu, director executiv DSV Argeș.
Ministrul Agriculturii a declarat că vrea să oprească importurile de ouă și carne din Ucraina. Asta, după ce puiul ucrainean a stârnit revolte în rândul fermierilor români. Aceștia se plâng că ajung la faliment din cauza produselor importate la un preț mult prea mic. În acest an, România a important 15 milioane de ouă de la țările vecine.
”Este nevoie de o intervenţie a Comisiei Europene în privinţa importurilor ucrainene de ouă şi carne de pasăre, ţinând cont de faptul că fermierilor noştri le sunt impuse anumite condiţionalităţi cu privire la creşterea păsărilor, care presupun costuri mult mai mari în comparaţie cu cele ale fermierilor din afara Uniunii Europene. Aşteptăm o decizie rapidă a Comisiei Europene, însă le transmit fermierilor că noi suntem pregătiţi să aplicăm mecanismul de licenţiere a importurilor, pe care deja l-am aplicat cu succes în cazul importurilor de cereale, zahăr şi făină” a declarat ministrul Barbu, citat în comunicatul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).