Analizele au fost realizate la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), din cadrul ANSVSA, din Capitală, potrivit Mediafax.
O cantitate de aproximativ 922 de kilograme de carne congelată a fost descoperită sâmbătă în lacul Tarniţa şi pe malul apei, Poliţia şi Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Cluj declanşând o anchetă în acest caz.
Directorul DSV Cluj, Nicolae Pivariu, declara că din primele informaţii reieşea că nu este vorba despre carne alterată.
În acest caz au fost prelevate probe de apă din lacul Tarniţa, pentru a se verifica în ce măsură aceasta ar fi fost infestată, ţinând cont că lacul este cel care alimentează cu apă municipiul Cluj-Napoca.
Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a cerut, duminică, DSV Cluj controale „la sânge” la procesatorii şi depozitele de carne din judeţ, afirmând că este „inadmisibil” ca aproximativ o tonă de carne congelată să fie depozitată şi autorităţile să nu ştie. El spunea că are informaţii potrivit cărora ar funcţiona în judeţ şi depozite ilegale de carne şi a cerut verificarea datelor, avertizând că este vorba despre „situaţii penale”.
Vuşcan ceruse DSV Cluj să îi prezinte, luni dimineaţă, un raport asupra situaţiei de la lacul Tarniţa.
La rândul său, şeful Laboratorului Sanitar-Veterinar Cluj, Marian Mihaiu, declara că pe baza aspectului cărnii găsite în lacul Tarniţa, a structurii fibrei, aspectului grăsimii şi a consistenţei acesteia „subscrie pentru carne de cal”.
La locul de colectare nu au fost găsite elemente de identificare a cărnii care să ateste producătorul, transportatorul sau „alte indicii care să constituie puncte de plecare în continuarea anchetei”, se arată într-un comunicat emis luni de Prefectura Cluj, în urma raportului pe care instituţia l-a primit de la DSV Cluj.
Cantitatea de 922 de kilograme de carne recuperată din zona lacului Tarniţa urma să fie dirijată către o unitate specializată şi autorizată spre neutralizare, SC Protan SA Dej, mai arăta, luni, Prefectura Cluj.