Carnea consumată de toţi românii dăunează creierului și poate prezenta risc de demenţă

Reducerea consumului de carne roșie procesată ar putea avea multe efecte pozitive asupra inimii și a sănătății cognitive pe termen lung, arată experții.
Alina Costache
02 feb. 2025, 07:07
Carnea consumată de toţi românii dăunează creierului și poate prezenta risc de demenţă
Este oficial! Carnea artificială este interzisă în România. Ce alte modificări aduce Legea cărnii

Carnea procesată produce inflamație și poate afecta creierul. Conform unui studiu publicat recent în revista Neurology, cei care au consumat carne roșie procesată, precum bacon sau hot-dog, au avut cu 13% mai multe șanse de a dezvolta demență decât cei care au consumat o porție nesemnificativă, potrivit CNN.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că o porție zilnică suplimentară de carne roșie procesată în medie a fost asociată cu o accelerare de 1,6 ani a îmbătrânirii creierului.

Metodele de studiu sunt observaționale, ceea ce înseamnă că cercetătorii nu pot spune cu certitudine dacă alimentele procesate, în cazul de față carnea procesată, cauzează demența, ci doar că există o asociere între cele două.

Micii de struț, mai căutați decât carnea de porc. Cât costă noua delicatesă a românilor, afacerea de familie are multe comenzi

Investigațiile privind legătura vor continua, a anunțat unul dintre autorii studiului, dr. Daniel Wang, profesor asistent în cadrul departamentului de nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

„Studiile pe termen lung sunt esențiale pentru investigarea unor afecțiuni precum demența, care se poate dezvolta pe parcursul deceniilor. Continuăm să punem cap la cap aceaste informații pentru a înțelege mecanismele care cauzează demența și declinul cognitiv”, a declarat Wang într-un comunicat de presă.

De ce carnea pe care o consumați vă afectează creierul

Legătura dintre carnea roșie și sănătatea cognitivă nu a fost studiată în profunzime, însă cercetătorii au găsit asocieri cu multe alte efecte asupra sănătății, inclusiv bolile cardiometabolice, cancerele și moartea prematură, susține dr. Mingyang Song, profesor de nutriție la Harvard T.H. Chan School.

„În special, carnea roșie procesată prezintă cea mai puternică asociere datorită conținutului său ridicat de sare și aditivi nocivi utilizați pentru procesare. De asemenea, produce inflamație și tulburări metabolice (de exemplu, rezistența la insulină)”, a adăugat profesorul.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat date de la peste 133.000 de persoane cu o vârstă medie de 49 de ani. Datele au inclus informații detaliate privind sănătatea, intervievate pe o perioadă lungă de timp, inclusiv dietele participanților, și au fost actualizate la fiecare doi până la patru ani.

Mai mult de 11.000 de participanți la studiu au fost diagnosticați cu demență într-un interval de 43 de ani. „Există teorii cu privire la motivul pentru care carnea roșie ar putea reprezenta un risc deosebit pentru sănătatea cognitivă. Are o cantitate mare de grăsimi saturate și produce un compus organic legat de bolile cardiovasculare, iar cele două împreună pot afecta sistemul nervos, ceea ce agravează declinul cognitiv”, a declarat dr. Song.

Carnea de care se feresc mulți români este mai sănătoasa decât cea de vită sau porc. Peştele mai gustos ca somonul şi codul

Carnea roșie procesată are, de asemenea, niveluri mai ridicate de substanțe precum nitriții, compușii N-nitroso și sodiul, care prezintă riscuri suplimentare pentru declinul cognitiv, a declarat autorul principal al studiului, Yuhan Li, asistent de cercetare în cadrul Channing Division of Network Medicine de la Brigham and Women’s Hospital din Boston.

Nitriții sunt ingrediente adesea utilizate în prepararea cărnii și au fost asociate cu probleme de sănătate, iar compușii N-nitroso se găsesc, de asemenea, în carnea conservată și au fost asociați cu cancerul.

Înlocuirea cărnii roșii cu surse de proteine vegetale, cum ar fi nucile și leguminoasele, a fost asociată cu un risc cu 19% mai mic de demență și cu 1,37 ani mai puțin de îmbătrânire cognitivă, potrivit studiului.

Institutul American pentru Cercetarea Cancerului recomandă „limitarea consumului de carne roșie la trei porții pe săptămână și consumul redus sau chiar inexistent de carne roșie procesată”.

Înlocuiți carnea roșie cu puiul și legumele pentru a salva planeta, a cerut Banca Mondială. De la burgerul lui Bill Gates la planul revoluționar al Danemarce

Potrivit Politico, Banca Mondială consideră această abordare ca fiind una dintre cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor pentru salvarea planetei de schimbările climatice.

Danemarca, țara cu cea mai mare producție de carne pe cap de locuitor din lume, face primul pas către o alimentație bazată pe plante. Potrivit The Guardian, guvernul danez a lansat un plan de acțiune pentru alimente de origine vegetală, o premieră mondială.

„Dacă vrem să reducem amprenta climatică în sectorul agricol, atunci trebuie să mâncăm cu toții mai multe alimente de origine vegetală.”, a declarat ministrul agriculturii, Jacob Jensen.

Planul, susținut de un fond guvernamental de 170 de milioane de euro, sprijină producția de alimente vegetale de la fermă la furculiță. Rune-Christoffer Dragsdahl, șeful Societății Vegetariene din Danemarca, explică că abordarea a fost delicată: „Unul dintre motivele cheie a fost să vorbim despre ce vrem mai mult, în loc să vorbim despre ce vrem mai puțin.” Aceasta a ajutat la obținerea unui sprijin mai larg.

Implicarea fermierilor a fost crucială. Societatea Vegetariană a organizat evenimente pentru producătorii de alimente, iar în 2021 a fost invitată să ajute Consiliul Danez pentru Agricultură și Alimentație (DAFC) să producă strategia pentru alimente de origine vegetală.

Zenia Stampe, purtătorul de cuvânt pentru agricultură al partidului Social Liberal, a jucat un rol cheie în finalizarea planului de acțiune. Ea a aflat că un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră din Danemarca provin din agricultură, iar creșterea animalelor și culturile pentru furaje ocupă 80% din terenurile agricole.

Planul a evitat termenii „vegan” și „vegetarian” și nu a stabilit ținte pentru reducerea consumului de carne sau a numărului de animale.

Universitatea de Ospitalitate din Copenhaga oferă acum o diplomă în bucătărie vegetariană și vegană, finanțată integral de guvern.

Thais Brask-Simonsen de la compania de catering Compass Group afirmă: „Bucătăria vegetariană este în plină expansiune, iar atât restaurantele, cât și cantinele au nevoie disperată de această expertiză.”

Societatea Vegetariană lucrează și la îmbunătățirea designului meniurilor pentru a face opțiunile vegetariene mai atractive.

Burgerul lui Bill Gates nu mai este în trend

Burgerul lui Bill Gates, Beyond Burger, este primul burger din plante care a făcut senzație încă de la lansare! Creat de Beyond Meat, companie susținută financiar de cofondatorul Microsoft, acest burger revoluționar oferă gustul autentic de carne fără să conțină carne.

Secretul? Ingrediente vegetale atent alese: proteine din mazăre, sfeclă pentru culoare, ulei de cocos și amidon de cartofi pentru o textură perfectă.

„Trebuie să încetăm să distrugem planeta în timp ce ne hrănim”, a declarat Julian Lampietti, managerul Băncii Mondiale pentru angajament global în practica globală agricolă și alimentară.

Totuși, aceste recomandări ale Băncii Mondiale și Danemarcei ar putea stârni reacții negative din partea unor conservatori și țări europene.  Raportul Băncii Mondiale subliniază necesitatea unor investiții anuale de 260 de miliarde de dolari în aceste sectoare pentru a atinge obiectivul de eliminare a emisiilor până în 2050. Această sumă este de 18 ori mai mare decât investițiile actuale ale țărilor.

Banca Mondială sugerează că guvernele pot acoperi parțial acest deficit prin reorientarea subvențiilor de la carnea roșie și produsele lactate către alternative cu emisii mai scăzute de carbon.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
Playtech.ro
Unde poţi obţine cel mai uşor cetăţenia, în Europa? Ţările blânde cu străinii
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Mari schimbări la BAC. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Educației
Ego.ro
EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu Armin Nicoară, imediat după ce a născut Claudia Puican
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Val de căldură în România, înainte de Paște. Când va fi cea mai călduroasă zi din această primăvară
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut-o pe cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Rămâne veșnic în amintirea tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Se dau bani retroactiv pentru milioane de seniori începând din mai! Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a confirmat recalcularea pensiilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți