Carnea ”cultivată”, crescută din celule animale într-un laborator sau într-o fabrică de producție, a primit multă atenție întrucât este văzută ca o modalitate de a elimina amprenta pe care industria cărnii o are asupra mediului şi răspunde totodată îngrijorărilor legate de bunăstarea animalelor, scrie Reuters.
Citește și: Cum va arăta viitorul alimentar pe Pământ! Ce e ”carnea” vegetală printată 3D și cât de sănătoasă e
Totuși, această metodă ridică semne de întrebare cu privire la restricțiile religioase, cum ar fi kașrut în iudaism sau halal-ul islamului. Potrivit legii ebraice în privinţa alimentelor, carnea cuşer se obţine de la o vită sacrificată în concordanţă cu ritualul mozaic – şi trebuie să fie păstrată şi consumată separat de produsele lactate.
Rabinul-șef David Lau s-a aplecat asupra problemei pentru prima dată, spunându-le reprezentanților companiei israeliene Aleph Farms, care anul trecut a încheiat un contract de finanțare în valoare de 105 milioane de dolari cu grupul ADQ din Abu Dhabi, că fripturile cultivate țo tăiate în felii subțiri, pe care firma prognozează să le vândă anul acesta sunt într-adevăr produse cușer.
Aleph Farms colectează probe de celule de la un animal viu și apoi le crește într-un cultivator care imită condițiile din corpul animalului. Acest produs este diferit de alternativele populare pe bază de plante care nu au origine animală.
Într-o scrisoare de 11 pagini din 17 ianuarie către companie, care descrie procesul de producție și face referire la precedentul legal evreiesc, rabinul David Lau a spus că produsul se încadrează în categoria „parve” – adică nici carne, nici lactate. Dar el a cerut să fie comercializat în mod clar ca alternativă la carne pentru a evita confuzia cu carnea convențională.