Carnea de care se feresc mulți români este mai sănătoasa decât cea de vită sau porc. Peştele mai gustos ca somonul şi codul

Carnea de vițel este mult mai sănătoasă decât cea de vită sau porc. Deși se găsește în toate magazinele, puțini români o cumpără. În rândurile de mai jos vă vom spune de ce e bine să o includeți în meniul zilnic.
Alina Costache
01 feb. 2025, 08:44
Carnea de care se feresc mulți români este mai sănătoasa decât cea de vită sau porc. Peştele mai gustos ca somonul şi codul

Carnea de care se feresc mulți români este mai sănătoasa decât cea de vită sau porc. Este vorba despre carnea de vițel. Este slabă în grăsimi și este ideală pentru cei care vor să mănânce sănătos.

Carnea de care se feresc mulți români este mai sănătoasa decât cea de vită sau porc. De ce e bine să o consumăm

Deși carnea de vițel este mai fragedă și mai gustoasă decât cea de vită sau porc, nu este la fel de căutată. Puțini sunt cei care știu că aceasta se digeră mai ușor și conține puține grăsimi, față de alte tipuri de carne.

Nutriționiștii spun că este cea mai sănătoasă carne deoarece are un conținut ridicat de proteine, respectiv până la 20 – 24 g în 100 de g de preparat. De asemenea, conține o cantitate importantă de zinc, potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și vitamina B. Pe lângă asta, carnea de vițel conține CLA acid linoleic. Acesta este un tip de grăsime ce contribuie la accelerarea reducerii cantității de grăsimi rele din organism, îmbunătățește mineralizarea oaselor și are efecte importante antibacteriene și antioxidante, potrivit Fanatik.ro. 

Specialiștii spun că acest tip de carne ajută la întârzierea procesului de îmbătrânire a organismului, reduce aproape spre zero efectele dăunătoare ale radicalilor liber și previne apariția diferitelor boli, cum ar fi diabetul de tip B sau ateroscleroza.

De asemenea, carnea de vițel mai conține și o cantitate importantă de colagen.

Citește și Leguma care înlocuieștea carnea cu succes. Conține mult fier, este foarte sănătoasă și costă doar 10 lei

Cât costă carnea de vițel

Fermierii se plâng că prețul cărnii de vițel este mic și că nu acoperă cheltuielile generate de creșterea animalelor. De exemplu, abatoarele din județul Ialomița plătesc un preț de 11 lei/kg pentru vițeii în viu și 17 lei/kg pentru carcasă, scrie agrointel.ro.

Costurile, însă, ajung până la 25 – 30 de lei per kilogram în cazul vițeilor în carcasă. În funcție de zonă, prețurile se învârt în jurul a 10 – 17 lei per kilogram.

Rețetă rapidă de mâncărică de mazăre cu carne vițel

Dacă te-am convins de beneficiile acestui tip de carne, îți dezvăluim și o rețetă rapidă de mâncărică de mazăre cu vițel.

Iată de ce ingrediente ai nevoie:

– 500 gr carne de vițel
– 1 ceapă mare
– 3 caței de usturoi
– 1 lingură bună pastă de roșii
– 80 ml vin alb sec
– 1/2 legatură pătrunjel
– 1/2 linguriță boia dulce
– 1 foaie dafin
– 1 cuișor
– 1 vârf cuțit nucșoară măcinată
– 200 gr mazăre proaspătă
– 300 gr cartofi noi
– 2 linguri ulei
– sare, piper

Mod de preparare

Se taie carnea în bucăți mari, după care tocăm mărunt și călim ceapa. După ce am călit ceapa, adăugăm carnea și o prăjim până când se rumenește. Se stinge cu puțin vin și se lasă la fiert până când se evaporă tot lichidul. Următorul pas este să adăugăm pasta de roșii, boiaua și verdețurile. Mai lăsăm pe foc încă două-trei minute, după care adăugăm restul de mirodenii și lăsăm la fiert aproximativ o oră și jumătate.

După ce a trecut aproximativ o oră, adăugăm două polonice de apă fierbinte din cratița. Facem la fel de fiecare dată când apa scade până când carnea se fierbe bine. După ce carnea a fiert suficient, adăugăm mazărea și mai punel două polonice de apă fierbinte. Se lasă la fiert încă 10 minunte. după care adăugăm și cartofii. După ce s-au fiert și cartofii, se dă oala de pe foc și se adaugă verdeață.

Citește și Ce adaugă Sorin Bontea în carnea tocată pentru ardeii umpluți. Gustul întrece toate așteptările gospodinelor

Cel mai bun pește pe care îl pot consuma românii. Este mai sănătos decât somonul și codul

 

Una dintre cele mai mari provocări atunci când vine vorba despre consumul de pește este evitarea acumulării de mercur, un metal toxic care se regăsește frecvent în peștii prădători.

Redfish se diferențiază prin poziția sa în lanțul trofic: fiind un pește de talie mică spre medie, acumulează cantități neglijabile de mercur, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru consum frecvent.

Beneficiile consumului acestui pește

Redfish este o sursă foarte bună de proteine complete, furnizând toți amnioacizii esențiali de care orgamismul are nevoie. Comparativ cu alte surse de proteine animale, acest pește este sărac în grăsimi nesănătoase, contribuind la menținerea unui profil lipidic echilibrat și la reducerea riscului de boli cardivasculare, scrie click.ro.

Redfish este o sursă importantă de vitamine din complexul B care contribuie la producția de energie și sănătatea sistemului nervos. Mai mult furnizează minerale precum fosfor, seleniu și calciu, benefice petnru oase puternice și un sistem imunitar sănătos.

Chiar dacă somonul etse renumit pentru cantitatea sa de Omega-3, iar codul este popular pentru gustul său neutru, Redfish oferă un echilibru perfect între sănătate și siguranță.

Cum să incluzi Redfish în alimentație

Redfish poate fi preparat într-o varietate de moduri: la grătar, la abur, prăjit sau la cuptor. Iată o serie de sugestii care sigur vor fi pe placul tău:

  • file de Redfish la grătar cu usturoi și lămâie, servit alături de legume sote.
  • supă de pește Redfish, bogată în legume și ierburi aromatice.
  • Redfish prăjit în crustă de migdale, o opțiune crocantă și sănătoasă pentru prânz.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cât de aproape un un război mondial. Cheltuieli uriașe pentru apărare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Cine este românul care a lucrat la mormântul Papei Francisc din Bazilica Santa Maria Maggiore. Acesta este singurul străin din echipă
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump Jr. sosește luni la București. Este a treia oprire în turneul din Europa de Est
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre