Prețurile la alimente au explodat, în special la carnea de miel. Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a recunoscut că într-o situație delicată precum cea din prezent, în care puterea de cumpărare a românilor a scăzut foarte mult, carnea de miel nu va fi accesibilă tuturor cetățenilor.
Întrebat dacă și-ar cumpăra carne de miel cu 60 de lei kilogramul, dacă ar avea o pensie de 1.000 de lei, oficialul Guvernului a răspuns:
„Vorbiţi cu un om care atunci când eram la liceu de foarte multe ori mâncam pâine cu muştar. Tocmai din cauza faptului că părinţii mei la vremea respectivă încasau salariul la 6 luni. Deci ştiu exact ce înseamnă să te restrângi şi îi înţeleg foarte bine pe oameni”, a declarat Adrian Chesnoiu la Antena 3.
În săptămânile următoare, prețurile la legume ar putea să scadă, grație producției interne.
„Creșterea prețurilor la energie și gaz a creat bulgărele de zăpadă care s-a rostogolit. Să ne uităm cât era prețul materiilor prime anul trecut și cât e acum. Toate au ridicat costul produselor finite și s-au înregistrat aceste majorări.
(…) Cartofii au fost una din bazele de plecare în analiza făcută când am elaborat bugetul pentru 2022, am alocat 15 milioane de lei pentru producătorii de cartofi, și pentru struguri de masă, zootehnie sau zona vegetală”, a declarat Chesnoiu, pentru Digi24.
Rata anuală a inflaţiei va creşte, cel mai probabil, în următoarele luni mai pronunţat decât s-a anticipat. Prognoza pe termen mediu din februarie indica o majorare a inflaţiei la 11,2% în luna iunie, urmată de o scădere graduală până la 9,6% în decembrie 2022.
„În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit noilor analize, rata anuală a inflaţiei va creşte probabil ceva mai pronunţat în următoarele luni decât s-a anticipat în prognoza pe termen mediu din februarie, care indica majorarea ei la 11,2% în luna iunie, urmată de o descreştere graduală, până la 9,6% în decembrie 2022, dar mai abruptă în semestrul II 2023, implicând coborârea acesteia la 3,2% la finele anului”, se arată în minuta BNR.
În acelaşi timp, s-a arătat în mod repetat că incertitudinile şi riscurile la adresa prognozei pe termen mediu a inflaţiei sunt considerabil amplificate de războiul din Ucraina şi de sancţiunile asociate, ce pot slăbi activitatea economică, dar şi potenţialul ei de creştere.