Carnea de miel va fi un lux pe masa de Paşte 2024. De ce nu vor avea românii berbecuţ de pus pe grătar

Românii se revendică din Mioriţa, se laudă cu transhumanţa, dar, când vine vorba de carnea preferată, oaia este surclasată categoric de porc şi pui, iar 70% din producţie merge la export. Doar perioada sărbătorilor pascale ce mai schimbă din obiceiurile culinare ale românilor
Filip Stan
11 mart. 2024, 08:07
Carnea de miel va fi un lux pe masa de Paşte 2024. De ce nu vor avea românii berbecuţ de pus pe grătar

Românii care vor să pună pe masă carne de miel de Paște ar putea avea o surpriză neplăcută în perioada următoare. Deşi avem suficiente cantităţi, majoritatea animalelor merg direct la export, spaţiul arab fiind mult mai generos cu plăţile decât consumatorii ocazionali din România
Într-adevăr, românii și-au cam pierdut interesul pentru carnea de miel, dar la acest lucru contribuie şi preţurile. Nu e clar dacă de vină sunt prețurile pentru un kilogram. Amintim că anul trecut, înainte de Paște, carnea de miel se vinde pentru nu mai puțin de 65 de lei. Existau însă și locuri unde prețul pentru un kilogram era de aproape 45 de lei.

Oricum ar fi, interesul românilor a scăzut. Chiar și așa, nu puțini sunt cei care sunt deranjați de faptul că o mare parte din producție merge către export. De cealaltă parte, producătorii au o altă variantă.

Carnea de miel, mai scumpă înainte de Paște 2024, în comparație cu anul trecut. La ce să fiți atenți când alegeți carnea de miel sau oaie

Aceștia profită de faptul că în țările arabe carnea de miel este apreciată. Totodată, aici puterea de cumpărare este mai mare, astfel că profitul va fi și el consistent. Se pare că cel mai căutat tip de carne de miel este cel de Ţurcană, o rasă mixtă foarte apreciată în țările arabe.

Iar deși interesul românilor a scăzut, e de așteptat ca prețul pentru carnea de miel să crească din nou înainte de Paște. Să nu uităm că până la urmă e alimentul vedetă din diferite rețete. Iar deși acest animal e crescut în cantități industriale, producătorii vor să compenseze anumite pierderi.

Chiar și așa, ea nu este consumată atât de des precum carnea de porc, ori carnea de pui. Și chiar ciobanii recunosc că o mare parte din producție merge către export. Vorbim despre 70%.

„Mergem destul de bine pe România. În perioada de după Paşti e exportul. Şi el merge destul de bine în ultimii ani. 30% rămân pe România. 70% se duc la export”, a dezvăluit ciobanul Vasile Vingărzan, conform observatornews.ro.

 

Carnea de miel, pieţuri astronomice în hypermarketuri: Pulpa de cerb din Ungaria – 69 de lei, pulpa de miel din România – 109 lei

Dacă berbecuţii noştri se duc la export, carnea de oaie ajunge la consumatorii românoi din import. Cum sărbătorile pascale se aproprie, românii se grăbesc să umple congelatoarele pentru a obţine preţuri reduse. Clienții care au ajuns în magazinele Auchan din București au avut însă un șoc când au văzut prețurile.

Citește și: Prețul incredibil pentru un kilogram de carne de miel. Scumpiri uriașe înainte de Paște

Astfel pulpa de cerb, originară din Ungaria, este mai ieftină decât pulpa de miel din România. Clienții au crezut că nu văd bine, uitându-se de două ori la prețurile afișate la raft.

O pulpă de cerb din Ungaria, cu o cantitate netă de 2,808 kilograme costă în magazinele Auchan din București nici mai mult, nici mai puțin de 69,99 lei. În schimb, o pulpă de miel din România, fără os, care nu atinge nici măcar un kilogram, avea la raft prețul de 109,90 lei. Consumatorii nu își explică aceste prețuri exorbitante.

Imaginile cu prețurile celor două produse au fost postate pe Facebook de Asociația pentru Protecția Consumatorilor, iar reacțiile nu au întârziat să apară. Oamenii încearcă să-și explice diferența uriașă dintre produse.

„Cerbul din Ungaria face Ham sau Ihaha, pe când mielul nostru face meeeheheheheeee”

Secțiunea de comentarii a explodat după ce imaginile au fost făcute publice:

„Cel mai simplu argument este LĂCOMIA, fără margini a bișnițarilor…scuze, al oamenilor de afaceri români !”, a fost sesizarea făcută de un internaut.

„Simplu: cerbul din Ungaria face Ham sau Ihaha, pe când mielul nostru face meeeheheheheeee. Ce gurmand se mai uita la textura… ?”, a glumit un altul.
Cu toate acestea, au fost și români care au încercat să explice situația. În ciuda încercării lor, alții nu au considerat argumentele valide.

„Simplu. Cerbul a crescut gratuit în pădure, iar după vânarea sa, majoritatea valorii sale este profit.Pentru a avea un miel, oaia trebuie hrănită și îngrijită multe luni, apoi încă alte câteva luni trebuie îngrijit și mielul, până e gata de tăiere.Prelucrarea sa costa bani și să nu uităm că este fără os, deci e carne frageda, în comparație cu cerbul vânat care are carnea dura și probabil că se vinde cu os.

Haideți sa încurajăm creșterea animalelor în România, nu importul altor produse din afară!Producătorii români merită mai mult suport, prin cumpărarea produselor locale”, a fost explicația dată de un român.

Citește și: Mielul de Paște, pe lista alimentelor cu preţuri reduse. Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază ar putea fi prelungită şi după 31 ianuarie. PSD susține măsura

 

Carnea de miel va fi mai scumpă în 2024

S-a scumpit carnea de miel în România, în timp ce se apropie Paștele. Costul cărnii de miel a crescut semnificativ, în timp ce 40% din totalul producției este direcționat către export. Această creștere este justificată de necesitatea fermierilor de a-și recupera investițiile prin export, acesta devenind singura opțiune viabilă.

Ca rezultat, mulți români se vor confrunta cu un Paște auster. Îşi vor permite să cumpere doar câteva sute de grame de carne de miel sau chiar deloc.

Comparativ cu anul trecut, când un kilogram de carne de miel era vândut la 65 de lei, în acest an prețul a crescut cu aproximativ 10%. Motivul: costurile de producție în creștere.

Ciobanii care au pregătit ofertele pentru Paște şi-au publicat deja în spaţiul online preţurile. Astfel, prețul pentru un animal viu va fi între 25 și 30 de lei pe kilogram. Este vizibil mai scump decât anul trecut, atunci când vorbeam despre 15-20 lei pe kilogram.

Pe grupurile de profile de pe Facebook, crescătorii de ovine încearcă să se înţeleagă între ei şi să stabilească un preţ minim pentru anul acesta.

Doar aşa, munca lor va fi cu adevărat răsplătită, subliniază ei. „Ar trebui să fim uniți toți fermierii să ne facem preț noi pentru miei! Cum s-au unit toți intermediarii și ne tepuiesc an de an.
Trebuie să facem un preț bun și să ținem toți de el să nu lăsăm nici unul că degeaba 8 ținem de un preț și 2 îi dau cum pică”, este mesajul unui cioban.

„La Paștele Catolic va fi primul test, ne gândim undeva la 25 – 30 de lei în viu și 35-40 de lei tăiat. După aceea vom vedea, contează mult și cererea la export”, indică un alt crescător de oi.

Intermediarii din mediul online propun în prezent un preț de 20 de lei pe kilogram pentru animalele vii, potrivit agrointel.ro. Consumatorii consideră că prețul cărnii de miel este deja excesiv. Mulți ar putea renunța să cumpere acest aliment pentru masa de Paște în aceste condiții.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Simona Gherghe nu s-a putut abţine, după înmormântarea lui Andrei Perneș! Incredibil ce le-a spus concurenţilor despre...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Parlamentarii propun evaluarea cunoștințelor teoretice ale funcționarilor publici
MediaFlux
IMPOZITE mai MARI! Schimbare pentru români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania