Carnea de miel va fi un lux pe masa de Paşte 2024. De ce nu vor avea românii berbecuţ de pus pe grătar

Românii se revendică din Mioriţa, se laudă cu transhumanţa, dar, când vine vorba de carnea preferată, oaia este surclasată categoric de porc şi pui, iar 70% din producţie merge la export. Doar perioada sărbătorilor pascale ce mai schimbă din obiceiurile culinare ale românilor
Filip Stan
11 mart. 2024, 08:07
Carnea de miel va fi un lux pe masa de Paşte 2024. De ce nu vor avea românii berbecuţ de pus pe grătar

Românii care vor să pună pe masă carne de miel de Paște ar putea avea o surpriză neplăcută în perioada următoare. Deşi avem suficiente cantităţi, majoritatea animalelor merg direct la export, spaţiul arab fiind mult mai generos cu plăţile decât consumatorii ocazionali din România
Într-adevăr, românii și-au cam pierdut interesul pentru carnea de miel, dar la acest lucru contribuie şi preţurile. Nu e clar dacă de vină sunt prețurile pentru un kilogram. Amintim că anul trecut, înainte de Paște, carnea de miel se vinde pentru nu mai puțin de 65 de lei. Existau însă și locuri unde prețul pentru un kilogram era de aproape 45 de lei.

Oricum ar fi, interesul românilor a scăzut. Chiar și așa, nu puțini sunt cei care sunt deranjați de faptul că o mare parte din producție merge către export. De cealaltă parte, producătorii au o altă variantă.

Carnea de miel, mai scumpă înainte de Paște 2024, în comparație cu anul trecut. La ce să fiți atenți când alegeți carnea de miel sau oaie

Aceștia profită de faptul că în țările arabe carnea de miel este apreciată. Totodată, aici puterea de cumpărare este mai mare, astfel că profitul va fi și el consistent. Se pare că cel mai căutat tip de carne de miel este cel de Ţurcană, o rasă mixtă foarte apreciată în țările arabe.

Iar deși interesul românilor a scăzut, e de așteptat ca prețul pentru carnea de miel să crească din nou înainte de Paște. Să nu uităm că până la urmă e alimentul vedetă din diferite rețete. Iar deși acest animal e crescut în cantități industriale, producătorii vor să compenseze anumite pierderi.

Chiar și așa, ea nu este consumată atât de des precum carnea de porc, ori carnea de pui. Și chiar ciobanii recunosc că o mare parte din producție merge către export. Vorbim despre 70%.

„Mergem destul de bine pe România. În perioada de după Paşti e exportul. Şi el merge destul de bine în ultimii ani. 30% rămân pe România. 70% se duc la export”, a dezvăluit ciobanul Vasile Vingărzan, conform observatornews.ro.

 

Carnea de miel, pieţuri astronomice în hypermarketuri: Pulpa de cerb din Ungaria – 69 de lei, pulpa de miel din România – 109 lei

Dacă berbecuţii noştri se duc la export, carnea de oaie ajunge la consumatorii românoi din import. Cum sărbătorile pascale se aproprie, românii se grăbesc să umple congelatoarele pentru a obţine preţuri reduse. Clienții care au ajuns în magazinele Auchan din București au avut însă un șoc când au văzut prețurile.

Citește și: Prețul incredibil pentru un kilogram de carne de miel. Scumpiri uriașe înainte de Paște

Astfel pulpa de cerb, originară din Ungaria, este mai ieftină decât pulpa de miel din România. Clienții au crezut că nu văd bine, uitându-se de două ori la prețurile afișate la raft.

O pulpă de cerb din Ungaria, cu o cantitate netă de 2,808 kilograme costă în magazinele Auchan din București nici mai mult, nici mai puțin de 69,99 lei. În schimb, o pulpă de miel din România, fără os, care nu atinge nici măcar un kilogram, avea la raft prețul de 109,90 lei. Consumatorii nu își explică aceste prețuri exorbitante.

Imaginile cu prețurile celor două produse au fost postate pe Facebook de Asociația pentru Protecția Consumatorilor, iar reacțiile nu au întârziat să apară. Oamenii încearcă să-și explice diferența uriașă dintre produse.

„Cerbul din Ungaria face Ham sau Ihaha, pe când mielul nostru face meeeheheheheeee”

Secțiunea de comentarii a explodat după ce imaginile au fost făcute publice:

„Cel mai simplu argument este LĂCOMIA, fără margini a bișnițarilor…scuze, al oamenilor de afaceri români !”, a fost sesizarea făcută de un internaut.

„Simplu: cerbul din Ungaria face Ham sau Ihaha, pe când mielul nostru face meeeheheheheeee. Ce gurmand se mai uita la textura… ?”, a glumit un altul.
Cu toate acestea, au fost și români care au încercat să explice situația. În ciuda încercării lor, alții nu au considerat argumentele valide.

„Simplu. Cerbul a crescut gratuit în pădure, iar după vânarea sa, majoritatea valorii sale este profit.Pentru a avea un miel, oaia trebuie hrănită și îngrijită multe luni, apoi încă alte câteva luni trebuie îngrijit și mielul, până e gata de tăiere.Prelucrarea sa costa bani și să nu uităm că este fără os, deci e carne frageda, în comparație cu cerbul vânat care are carnea dura și probabil că se vinde cu os.

Haideți sa încurajăm creșterea animalelor în România, nu importul altor produse din afară!Producătorii români merită mai mult suport, prin cumpărarea produselor locale”, a fost explicația dată de un român.

Citește și: Mielul de Paște, pe lista alimentelor cu preţuri reduse. Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază ar putea fi prelungită şi după 31 ianuarie. PSD susține măsura

 

Carnea de miel va fi mai scumpă în 2024

S-a scumpit carnea de miel în România, în timp ce se apropie Paștele. Costul cărnii de miel a crescut semnificativ, în timp ce 40% din totalul producției este direcționat către export. Această creștere este justificată de necesitatea fermierilor de a-și recupera investițiile prin export, acesta devenind singura opțiune viabilă.

Ca rezultat, mulți români se vor confrunta cu un Paște auster. Îşi vor permite să cumpere doar câteva sute de grame de carne de miel sau chiar deloc.

Comparativ cu anul trecut, când un kilogram de carne de miel era vândut la 65 de lei, în acest an prețul a crescut cu aproximativ 10%. Motivul: costurile de producție în creștere.

Ciobanii care au pregătit ofertele pentru Paște şi-au publicat deja în spaţiul online preţurile. Astfel, prețul pentru un animal viu va fi între 25 și 30 de lei pe kilogram. Este vizibil mai scump decât anul trecut, atunci când vorbeam despre 15-20 lei pe kilogram.

Pe grupurile de profile de pe Facebook, crescătorii de ovine încearcă să se înţeleagă între ei şi să stabilească un preţ minim pentru anul acesta.

Doar aşa, munca lor va fi cu adevărat răsplătită, subliniază ei. „Ar trebui să fim uniți toți fermierii să ne facem preț noi pentru miei! Cum s-au unit toți intermediarii și ne tepuiesc an de an.
Trebuie să facem un preț bun și să ținem toți de el să nu lăsăm nici unul că degeaba 8 ținem de un preț și 2 îi dau cum pică”, este mesajul unui cioban.

„La Paștele Catolic va fi primul test, ne gândim undeva la 25 – 30 de lei în viu și 35-40 de lei tăiat. După aceea vom vedea, contează mult și cererea la export”, indică un alt crescător de oi.

Intermediarii din mediul online propun în prezent un preț de 20 de lei pe kilogram pentru animalele vii, potrivit agrointel.ro. Consumatorii consideră că prețul cărnii de miel este deja excesiv. Mulți ar putea renunța să cumpere acest aliment pentru masa de Paște în aceste condiții.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
Și-a modificat CNP-ul la 14 ani, ca să poată lucra: ”Construiam ceva, când puteam să bat mingea!”
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Adio șezlonguri! Turismul din Grecia se schimbă radical
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul dentistei din Brăila! Aceasta ar fi fost ucisă de mafia basarabeană! Declarațiile făcute de rudele presupusului criminal
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Premiul Marcel Ciolacu despre deficitul bugetar și necesitatea investițiilor
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!