Carnea de porc de import a început deja să se scumpească, comercianții au mărit deja prețurile cu 2 lei la acest aliment, iar creșterea va atinge cota cea mai înaltă chiar de Sărbători.
Ravagiile făcute de peste porcină africană se resimte acum în preţul cărnii de pe piaţă. Simultan cu reducerea loturilor de animale sănătoase a avut loc şi creşterea cheltuielilor pe care fermierii le au pentru întreţinerea lor.
De sărbători, un kilogram de carne de porc românească ar putea ajunge și la 20 de lei, notează B1.ro. Şi asta în condiţiile în care majoritatea producătorilor au urcat prețurile cu câte 2 lei pe kilogram, de la mijlocul lunii noiembrie.
Potrivit analistului economic Adrian Bența, avem de a face cu o scumpire sezonieră, obişnuită de Paşte şi Crăciun.
„Din punctul meu de vedere este o creștere sezonieră, nu este una permanentă, cu excepția creșterilor de cheltuieli care sunt normale, generate, pe de-o parte, că o mare cantitate din această carne este provenită din import și s-a devalorizat leul, iar al doilea, avem o creștere a cheltuielilor cu transportul, generate de prețul la combustibil, generate de faptul că s-au depreciat marile lanțuri de distribuție”, a explicat expertul care a estimat inflaţia pentru alimente între 8 şi 10 %, potrivit Antena3.ro.
Criză fără precedent în România, de Crăciun. Pesta porcină africană i-a îngenuncheat pe crescătorii de porci. Numărul mare de cazuri i-a determinat pe români să renunţe să mai crească animale. Astfel că anul acesta de Crăciun, românii vor fi nevoiţi să cumpere carne de porc din supermarket, la preţuri mult mai mari decât până acum.
Pesta porcină africană nu este singura problemă pe care o au crescătorii de porci. Conform noilor reguli, cei care nu reuşesc să-şi înregistreze la DSVSA exploataţiile nu mai pot creşte în gospodărie mai mult de 5 porci.
„Anul ăsta porcul îl cumpărăm din supermarket. Vă daţi seama, preţul la porumb a crescut de la 0,85 lei/kg la 1,4 lei, noi cu cât să mai vindem porcul? Şi dacă ceri 15 lei în viu, asta înseamnă 21 lei în carcasă. De ce să ia de la noi şi să nu ia cu 15 lei din supermarket?
La noi în localitate s-a raportat un singur focar de pestă porcină, dar lumea a tăiat pe capete peste tot, a vândut, cei care nu mai au animale în gospodărie au cumpărat, pentru că poate fi consumată, au aruncat resturile pe unde le-au aruncat, iar noi vrem să scăpăm de pestă. Oamenii n-au mai raportat, pentru că nu au toţi porcii crotaliaţi şi nu primeau despăgubiri. De scăpat, nu mai scăpăm“, spune un fermier, potrivit Adevărul.