Retailerul francez Carrefour utilizează etichete de avertisment pe diverse produse, de la ciocolata Lindt până la Lipton Ice Tea, într-o tentativă de a intensifica presiunile asupra furnizorilor săi de bunuri de consum de largă circulație, cum ar fi Nestle, PepsiCo și Unilever, înainte de începerea discuțiilor contractuale, conform informațiilor furnizate de Reuters, citate de Agerpres.
Carrefour lipește aceste etichete pe produsele care sunt mai mici ca dimensiune, dar au prețuri mai mari, chiar și după ce creșterea prețurilor la materiile prime s-a atenuat, cu scopul de a câștiga sprijinul consumatorilor. Aceast lucru se întâmplă într-un moment în care retaileri se pregătesc să intre în negocieri cu unele dintre cele mai mari branduri din lume. Aceste negocieri urmează să înceapă în curând și trebuie să se finalizeze până la data de 15 octombrie.
„Evident, obiectivul este de a stigmatiza aceste produse pentru a putea spune producătorilor să-şi regândească politica de preţuri”, a afirmat, într-un interviu, Stefen Bompais, director pe segmentul de comunicare cu clienţii în cadrul Carrefour.
Alexandre Bompard, CEO-ul Carrefour și lider al FDC, grupul de lobby pentru vânzările cu amănuntul, a subliniat în repetate rânduri că furnizorii de produse de larg consum nu cooperează în eforturile de reducere a prețurilor la mii de produse esențiale, chiar și în condițiile în care costurile pentru materiile prime au scăzut.
Aceasta poziție este susținută de ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, care în luna iunie a avut o întâlnire cu 75 de mari retaileri și organizații de consumatori și a cerut reducerea prețurilor. După o altă rundă de discuții în luna august, oficialul francez a dezvăluit că diverse companii, precum Unilever, Nestle și PepsiCo, nu au respectat solicitările privind prețurile. Ministrul francez al Finanțelor a emis amenințări cu impunerea de sancțiuni financiare în cazul în care aceste companii nu își vor onora angajamentele.
De luni, Carrefour afişează în magazinele sale din Franţa avertismente de preţ pe 26 de produse pe care scrie „la acest produs se vede o scădere a volumului sau a greutăţii sale şi o majorare a preţului real de către furnizor”.
Spre exemplu, Carrefour argumentează că o sticlă de Lipton Ice Tea fără zahăr și cu aromă de piersici, produsă de PepsiCo, a fost redusă de la 1,5 litri la 1,25 litri, ceea ce a avut ca efect o creștere efectivă a prețului per litru cu 40%. În plus, cantitatea de lapte praf pentru sugari Guigoz, produsă de Nestle, a fost redusă de la 900 de grame la 830 de grame, în timp ce o prăjitură cu înghețată Viennetta, fabricată de Unilever, a fost redusă la 320 grame de la 350 de grame.
Lindt și PepsiCo nu au răspuns solicitărilor pentru comentarii, în timp ce Nestle și Unilever au ales să nu facă niciun comentariu.
Grupurile de consumatori afirmă că acest fenomen al „shrinkflation” (o combinație între „shrink” – micșorare și „inflation” – inflație) este o practică des întâlnită, chiar și în cazul supermarketurilor, cum ar fi Carrefour, care aplică această tactică la propriile produse.
Franța, la fel ca și alte țări din Europa, a încercat de multă vreme să combată dificultățile cu care se confruntă consumatorii din cauza creșterii costurilor de trai, cerând marilor companii să înghețe sau să reducă prețurile la alimente și transport, cu rezultate mixte până în prezent.
Cu toate acestea, decizia Carrefour de a face publice numele furnizorilor reprezintă o intensificare a disputei verbale dintre retaileri și marile corporații.
Bompais a anunțat că etichetele de avertisment se găsesc în toate magazinele Carrefour din Franța și vor rămâne până când furnizorii respectivi vor accepta să reducă prețurile. De asemenea, compania ia în considerare posibilitatea de a extinde aceste avertismente și la alte produse, dar nu are planuri de a aplica această inițiativă în alte țări în care activează.