CARTA JOCURILOR OLIMPICE: Medaliile, testate prin muşcare şi stropire cu şampanie

CARTA JOCURILOR OLIMPICE: Fabricate de cel mai cunoscut bijutier rus, Adamas, cele 1.254 de medalii din aur, argint și bronz care vor fi atribuite sportivilor clasați pe podium la Jocurile Olimpice și Paralimpice de iarnă de la Soci, au costat peste 7 milioane euro.
Daniel Spătaru
07 feb. 2014, 19:41
CARTA JOCURILOR OLIMPICE: Medaliile, testate prin muşcare şi stropire cu şampanie

CARTA JOCURILOR OLIMPICE: Aproximativ 30 de lucrători specializați au participat, timp de mai multe luni, la fabricarea prețioaselor discuri gravate, o delicată combinație între metal și policarbonat, care au necesitat fiecare între 16 și 18 ore de muncă.

Mai mari și mai grele decât cele de la Jocurile Olimpice de vară de la Londra (2012), medaliile, cu un diametru de 10 cm și 1 cm grosime, cântăresc între 460 grame (cele de bronz) și 531 grame (cele de aur). Medaliile destinate sportivilor paralimpici, mai puțin decupate, au o greutate superioară, până la 686 grame.

„Am recurs la tehnologiile cele mai moderne, pe care le utilizează industria spațială și aeronautică”, a explicat Andrei Sidorenko, președintele companiei Adamas, citat de agenția rusă RIA Novosti.

Medaliile din argint sunt produse 100% din prețiosul metal alb, la fel ca și cele de aur, care nu sunt placate. Pentru a-și păstra strălucirea, ele au fost acoperite cu o peliculă a cărei compoziție a fost păstrată secretă.

Aproximativ două tone de argint, 700 kg de bronz și 6 kg de aur au fost necesare pentru producerea medaliilor olimpice, factura totală ridicându-se la aproximativ 10 milioane dolari (7,3 milioane euro).

Concepute de agenția americană de publicitate Leo Brunett, medaliile prezintă pe una dintre fețe motive evocând diversitatea culturală a Rusiei, iar pe cealaltă inelele olimpice. Ele sunt încrustate cu cristale de policarbonat în formă de fulgi de nea, gravați în relieful contrastant al regiunii Soci, între mare și munți.

Pe medaliile paralimpice figurează, între altele, inscripții în braille pentru nevăzători. Medaliile au fost, de asemenea, testate pentru a rezista emoțiilor puternice ale învingătorilor: stropite cu șampanie, aruncate la pământ și chiar… mușcate!

SOCI 2014 SÂMBĂTĂ 8 FEBRUARIE — 5 FINALE: 
09,30-11,10 (07,30-09,10) — snowboard — slopestyle M — calificări (Extreme Park — Rosa Hutor) 
12,00-14,30 (10,00-12,30) — hochei pe gheață F — tur preliminar: SUA — Finlanda (Șaiba Arena) 
12,45-13,55 (10,45-11,55) — snowboard — slopestyle M — FINALA (Extreme Park — Rosa Hutor) 
14,00-15,05 (12,00-13,05) — schi fond — schiatlon F — FINALA (Complexul sportiv Laura) 
15,30-18,25 (13,30-16,25) — patinaj viteză — 5.000 m M — FINALA (Adler Arena) 
17,00-19,30 (15,00-17,30) — hochei pe gheață F — tur preliminar: Canada — Elveția (Șaiba Arena) 
18,00-18,30 (16,00-16,30) — schi freestyle — movile F — calificări (Extreme Park — Rosa Hutor) 
18,30-20,20 (16,30-18,20) — biatlon — sprint M (10 km) — FINALA (Complexul sportiv Laura) 
18,30-23,05 (16,30-21,05) — patinaj artistic — Concursul pe echipe: programul scurt dans + programul scurt feminin + programul liber perechi (Iceberg) 
18,30-22,05 (16,30-20,05) — sanie — individual M — manșele 1 și 2 (Centrul de sporturi pe pistă pe gheață Sanki) 
20,30-21,35 (18,30-19,35) — sărituri cu schiurile — trambulină normală M — calificări (RusSki Gorki) 
22,00-23,35 (20,00-21,35) — schi freestyle — movile F — FINALA (Extreme Park — Rosa Hutor) 

Programul sportivilor români în competițiile care au loc sâmbătă 8 februarie la Soci (ora României):

SOCI 2014 SÂMBĂTĂ 8 FEBRUARIE 2014 
12,00-13,05: Timea Sara — schi fond (Complexul sportiv Laura) — 7,5/7,5 km schiatlon — FINALA 
16,30-18,10: Cornel Dumitru Puchianu — biatlon (Complexul Laura) — 10 km sprint masculin — FINALA 
16,30-20,05: Valentin Crețu — sanie (Complexul Sanki) — simplu masculin — manșele 1 și 2 
18,30-19,35: Sorin Iulian Pîtea — sărituri cu schiurile (RusSki Gorki) — trambulina normală — calificări 

În ziua deschiderii Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, Google afișează un doodle special, nu în culorile cercurilor olimpice (albastru, galben, negru, verde și roșu), ci în cele ale curcubeului, care sugerează steagul comunității LGBT (lesbiene, homosexuali, bisexuali și transsexuali), scrie Le Nouvel Observateur în ediția electronică de vineri. 

CARTA JOCURILOR OLIMPICE: Google a lansat un doodle special în sprijinul cauzei homosexuale

Drapelul evocă pacea, diversitatea și armonia, valori care sunt și simbolul comunității LGBT. Inițiativa se dorește a fi un răspuns dat vicepremierului rus, Dmitri Kozak, care a avertizat joi sportivii și spectatorii în privința promovării homosexualității la JO, conform Cartei olimpice și a legii ruse care interzice, a spus el, orice fel de propagandă în timpul unui eveniment sportiv. Doodle-ul este vizibil și pe versiunea în limba rusă a Google.

Deși drapelul comunității gay are opt culori, Google a ales doar șase, care compun numele motorului de căutare american. S-a renunțat la roz, simbol al sexualității, și la turcoaz, reprezentând magia și arta. Au rămas roșu pentru viață, portocaliu pentru sănătate, galben pentru lumina soarelui, verde pentru natură, albastru pentru seninătate și armonie și violet pentru spirit.

Google merge și mai departe, dând un citat din carta olimpică sub doodle: ”A practica sportul este un drept al omului. Fiecare individ trebuie să aibă posibilitatea de a face sport, fără discriminări de orice fel și în spiritul Jocurilor Olimpice, care înseamnă înțelegere reciprocă în spiritul prieteniei, al solidarității și al fair play-ului”.

Un click pe logo-ul Google trimite la documente privitoare la Carta olimpică, încheie Le Nouvel Observateur

CARTA JOCURILOR OLIMPICE: 7 sportivi homosexuali

CARTA JOCURILOR OLIMPICE. Dacă facem un calcul simplu rezultă că doar 0.28% dintre participanţii la cea de-a XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de la Soci sunt homosexuali.

Detaliu interesant, toţi cei şapte sportivi care şi-au făcut publică orientarea sexuală sunt femei: Ireen Wüst (patinaj), Sanne van Kerkhof (short track), Cheryl Maas (snowboard) – toate din Olanda, australianca Belle Brockhoff (snowboard), canadianca Anastasia Bucsis (patinaj), austriaca Daniela Iraschko-Stolz (sărituri cu schiurile) şi slovena Barbara Jezersek (schi fond).

CARTA JOCURILOR OLIMPICE: Scandal uriaş, camerele jurnaliştilor sunt supravegheate video

CARTA JOCURILOR OLIMPICE: Mai mulţi jurnalişti acreditaţi la Jocurile Olimpice de la Soci au început în urmă cu câteva zile să împărtăşească pe reţeaua Twitter experienţele lor hilare şi groteşti din hotelurile în care au fost cazaţi pentru a acoperi mediatic acest eveniment sportiv, după cum a relatat pe 5 februariewashingtonpost.com.

Unii ziarişti care au sosit la Soci au descris pe reţelele de socializare, precum Twitter, condiţiile „îngrozitoare” de cazare din acest oraş, în care sunt deja pregătite pentru a-şi primi oaspeţii doar şase din cele nouă hoteluri în care se pot caza reprezentanţii media. Hotelurile sunt încă în construcţie. Apa, dacă chiar curge, nu este potabilă. Un fotograf german a declarat pentru AP, weekendul trecut, că în perimetrul hotelului său circulă câini vagabonzi, iar muncitorii încă umblă prin camerele din hotel. Potrivit http://online.wsj.com/, vicepremierul rus Dmitri Kozak, care este responsabil de pregătirile pentru Jocurile Olimpice de la Soci, a împărtăşit punctul de vedere al mai multor oficiali din Rusia, potrivit cărora unii vizitatori din Occident încearcă în mod premeditat să saboteze ceremonia de deschidere a evenimentului sportiv, din cauza prejudecăţilor faţă de Rusia.

„Avem sisteme de supraveghere video în hoteluri care ne arată oameni care se duc să facă duş şi rotesc robinetul pentru a porni apa caldă (…)”, a declarat Dmitri Kozak.

Această afirmaţie a lui Dmitri Kozak a stârnit însă un val de indignare, presa internaţională arătându-se stupefiată că autorităţile ruse îi supraveghează pe jurnaliştii cazaţi în hotelurile din Soci chiar şi în timp ce aceştia fac duş.

Ulterior, un purtător de cuvânt al lui Dmitri Kozak a declarat că nu există supraveghere video în camerele de hotel în care sunt cazaţi oaspeţii şi nici în băile acestora.

Purtătorul de cuvânt al lui Kozak a precizat că echipamentele de supraveghere video au fost folosite în timpul lucrărilor de construcţie a hotelurilor şi în timpul pregătirii acestora pentru primirea oaspeţilor.

Pe de altă parte, şi un oficial al unei companii care a construit mai multe hoteluri la Soci a afirmat că nu există echipamente de supraveghere în camerele ocupate de oaspeţi.

Cea de-a XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă debutează oficial vineri la Soci şi se va încheia pe 24 februarie.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci va avea loc vineri, de la ora 18.14, pe Stadionul Fişt. Secretul învăluie de obicei detaliile privind ceremonia de deschidere a unei ediţii a JO, iar Soci nu se abate de la regulă, însă s-a putut afla că evenimentul de vineri, de pe Stadionul Fişt, va fi centrat pe istoria şi pe cultura Rusiei, cu puternice conotaţii politice şi diplomatice.

CARTA JOCURILOR OLIMPICE: Cea de-a XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă se va desfăşura în oraşul Soci, Rusia.

CARTA JOCURILOR OLIMPICE: Sportivul de la Soci care nu a văzut zăpadă până în 2009

Banani, în vârstă de 26 de ani, născut în Tonga, un arhipelag în Oceanul Pacific, nu a văzut zăpada până în 2009, când a avut prima coborâre pe pista de bob şi sanie la Altenberg, în Germania, se arată într-un material realizat de AFP.

Însă acest sportiv a obţinut între timp câteva rezultate satisfăcătoare în circuitul mondial, cum ar fi locul 28 ocupat la Mondialele din 2013.

Descoperirea sa este de poveste. Prinţesa Salote Mafile’o Pilovelu Tuita a fost cea care, după o întâlnire în staţiunea Saint-Moritz cu Albert II de Monaco, s-a hotărât să înfiinţeze o federaţie de sanie în Tonga. Pentru a recruta sportivi, prinţesa a organizat o selecţie dintre jucătorii de rugby, descoperindu-l astfel pe Banani.

Bruno Banani este primul reprezentant al statului Tonga la Jocurile Olimpice de iarnă, dar şi primul participant la JO care poartă numele unei firme. La îndemnul unei agenţii de comunicare, Fuahea Semi a făcut demersurile necesare pentru a-şi schimba numele în Bruno Banani, denumirea unei firme germane. Dezvăluit de presa germană în 2012, acest caz a suscitat controverse. Actualul preşedinte al Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, care conducea atunci Comitetul Olimpic German, a calificat iniţiativa respectivă drept „o idee de marketing pervers”.

Banani nu este însă de aceeaşi părere: „Nu cred că este ceva grav ce am făcut. Lumea s-a obişnuit cu numele meu”.

Sportivul din Tonga va debuta la JO sâmbătă, în proba de sanie, individual masculin. „Visez la un loc între primii 30”, spune el.

Sâmbătă, printre sportivii care vor concura la sanie individual masculin se va număra şi românul Valentin Creţu.

CARTA JOCURILOR OLIMPICE: Pe motorul de căutare al Google a fost publicat un text din Carta Jocurilor Olimpice: „A practica sport este un drept al omului. Fiecare individ trebuie să aibă posibilitatea de a face sport, fără discriminări de orice fel şi în spiritul Jocurilor Olimpice, care înseamnă înţelegere reciprocă în spiritul prieteniei, al solidarităţii şi al fair play-ului”.

Conform huffingtonpost.com, noul logo al Google este vizibil la nivel internaţional, inclusiv în Rusia, ţara care organizează în acest an Jocurile Olimpice de iarnă, dar care s-a şi confruntat cu numeroase proteste de-a lungul timpului din cauza legislaţiei sale anti-gay.

Astfel, peste 200 de scriitori renumiţi, printre care Salman Rushdie şi Margaret Atwood, au semnat o scrisoare deschisă, publicată joi în The Guardian, pentru a denunţa legislaţia din Rusia ce incriminează blasfemia şi homosexualitatea, în ajunul deschiderii Olimpiadei de iarnă de la Soci.

„O democraţie sănătoasă trebuie să asculte vocile independente ale tuturor cetăţenilor săi; comunitatea internaţională trebuie să audă şi să fie îmbogăţită de diversitatea opiniilor din Rusia”, se spune în această scrisoare semnată de peste 200 de scriitori din 30 de ţări diferite, printre care patru laureaţi cu premiul Nobel pentru literatură – Günter Grass, Wole Soyinka, Elfriede Jelinek şi Orhan Pamuk.

Legea promulgată în iunie 2013 de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care pedepseşte cu amendă şi închisoare „propaganda” homosexuală în faţa minorilor, a suscitat critici vehemente, mai ales în Occident.

Miercuri, în timp ce flacăra olimpică sosea la Soci, ONG-ul de apărare a drepturilor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali) All Out a organizat manifestaţii în 19 oraşe din toată lumea, de la New York, Melbourne până la Paris şi Sankt Petersburg, îndemnând sponsorii Jocurilor Olimpice să „rupă tăcerea faţă de legile anti-gay din Rusia”.

În timpul discursului pe care l-a ţinut marţi la Soci, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a declarat că toată lumea ar trebui să lupte împotriva „discriminărilor pe baza orientării sexuale sau a prejudecăţilor de orice natură”.

Cu toate acestea, sportul nu ar trebui să fie „o tribună pentru disidenţele politice sau pentru încercările de a aduce în discuţie motive de contestare politică internă sau externă”, a precizat Thomas Bach.

Cea de-a XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă debutează oficial vineri la Soci şi se va încheia pe 24 februarie.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci va avea loc vineri, de la ora 18.14, pe Stadionul Fişt. Secretul învăluie de obicei detaliile privind ceremonia de deschidere a unei ediţii a JO, iar Soci nu se abate de la regulă, însă s-a putut afla că evenimentul de vineri, de pe Stadionul Fişt, va fi centrat pe istoria şi pe cultura Rusiei, cu puternice conotaţii politice şi diplomatice.


DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Bzi.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!”
Fanatik.ro
Ce pensie specială încasează Gigi Becali de la Parlamentul European. Ce apare în declarația de avere a patronului de la FCSB
Capital.ro
Marele actor român a părăsit scena. România toată e în doliu: ,,Ne vom aduce aminte de el mereu.”
Playtech.ro
România a devenit o forță în Europa. Țara noastră a depășit Franța și Germania, este oficial...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
Stațiunea unde Ceaușescu dorea Jocurile Olimpice de Iarnă: „Zăpezile persistă circa opt luni pe an”
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Meteorologii au emis cod galben de ninsori, valabil în jumătate din țară. Se anunță vreme severă și vânt puternic la munte
Spynews
Înmormântarea lui Liam Payne are loc astăzi, 20 noiembrie. De ce este organizată la o lună de la moartea artistului
Evz.ro
Iarna se dezlănțuie în următoarele zile. Urgia lovește cu toate puterile. Alertă ANM
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Marele actor Lucian Iancu s-a stins din viață la 84 de ani! Când va fi înmormântat acesta
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu pune TUNURILE pe Honorius și Silvius Prigoană! 'Intră trupele speciale. Ca la Caracal'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie dublă în lumea muzicii. Legendele s-au stins unul după celălalt
StirileBZI
Se dă salariu de 4.000 de lei net! Românii fug de acest loc de muncă!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Actorul Lucian Iancu, simbol al teatrului constănțean și național, a murit la 84 de ani
MediaFlux
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Moartea lovește în Bee Gees. Al doilea membru al trupei decedat în ultima săptămână