Studiul realizat de ”Cartel Alfa” a ajuns la această concluzie în condițiile în care, din 2020 încoace, prețurile au crescut cu 44 la sută și, automat, s-a majorat considerabil și necesarul de venituri pentru un trai decent.
Statul român, începând din 2000, admite necesitatea unui ”coș de consum minim lunar”. Acest coș este descris drept ”elementul esențial de fundamentare a salariului de bază minim pe economie”. În 2020, ”coșului” i-a fost adăugată componenta ”trai decent”, notează jurnalul.ro.
Dincolo de termeni, sindicaliștii de la ”Cartel Alfa” au calculat cât ar fi coșul minim pentru o familie de patru persoane (doi adulți și doi copii). Rezultatul? Peste 10.000 de lei pe lună.
”În septembrie 2024, o familie de doi adulți și doi copii avea nevoie de 10.450 de lei pentru a trăi decent (4,45 de salarii de bază minime pe țară). Față de septembrie 2023, coșul minim a crescut cu 4,7 la sută, o diferență de 472 de lei. Aceleași calcule arată că un adult singur ar avea nevoie de 3.972 de lei pentru a trăi decent (1,68 de salarii de bază minime pe țară), în timp ce doi adulți au nevoie de 6.435 de lei. Cele mai substanțiale creșteri de cheltuieli au fost cele cu alimentație (+120 de lei), în timp ce acelea cu locuința au înregistrat o scădere ușoară (-12 lei)”, se arată în studiul realizat de ”Cartel Alfa”.
Același studiu scoate în evidență faptul că valoarea coșului minim diferă în funcție de gospodărie și de numărul de membri pe care îi are o familie, dar și de o serie de nevoi specifice, cum ar fi, de pildă, medicamentele.
”Totul depinde de la persoană la persoană, iar mediul de reședință influențează și cheltuielile pe care o gospodărie urmează să le aibă. Pentru o persoană 744 de lei sunt de-ajuns, dar pentru o bună parte dintre noi cheltuielile cu mâncarea, dacă țintim către un nivel calitativ al alimentelor, poate trece și de 1.000 de lei lunar în mod lejer. La finalul zilei, oricine poate calcula un alt coș minim de consum pentru un trai decent, dar obsesia în a tăia din cheltuieli, în a găsi valori mai mici nu fac decât să promoveze un stil de viață auster ce nu are în vedere decența și bunăstarea omului. Cu siguranță că un om poate trăi cu 3.000 de lei pe lună, dar când instalația electrică cedează în casă, de unde face rost pe bani să o repare?”, spun realizatorii studiului.
Coșul minim de consum pentru un trai decent a crescut cu 4,7 la sută de la an la an, în timp ce rata inflației a fost de 4,6 la sută, conform ultimelor date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). ”Nu este vorba de-o eroare statistică, ci de scopul fiecărui indicator, deoarece indicele prețurilor de consum (inflația) nu face diferență între nevoile fiecărei persoane”, explică realizatorii studiului.